Opoziția critică PAS că „modifică legea doar pentru a-l putea demite pe Stoianoglo”: Încălcarea procedurilor va conduce spre declararea acestui proiect drept neconstituțional

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat modul în care se modifică Legea Procuraturii și declară că proiectul în sine nu vizează instituția, dar vine să-l înlăture pe Procuror General, Alexandr Stoianoglo. „Orice lege se face nu pentru o anumită persoană, dar pentru cetățeni, pentru o instituție importantă de drept”, a a declarat Vasile Bolea, deputat BCS, la o conferință de presă susținută după consultările publice desfășurate pe modificările propuse.

Foto: ipn.md

Mai mult, graba cu care se vrea adoptarea acestor modificări încalcă procedurile prevăzute de lege, spune parlamentarul.

„Acest proiect este crud și trebuie consultat inclusiv cu organismele internaționale. Încălcarea mai multor proceduri ar putea duce la declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a acestui proiect.

Orice încercare de a modifica Legea Procuraturii fără a auzi părerea Consiliului Superior al Procurorilor și ceea ce spun organismele internaționale pot duce la faptul că toată munca pe care o mimează cei de la guvernare și acea rapiditate în final se va solda cu un eșec”, a declarat Vasile Bolea.

Parlamentul a desfășurat astăzi consultări publice pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lispi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub