Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deputatul BCS, Vasile Bolea,…

VIDEO Deputatul BCS, Vasile Bolea, susține că proiectul privind modificarea Legii Procuraturii este „crud și ar putea fi declarat neconstituțional”

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, a declarat miercuri, 18 august, în cadrul unui briefing de presă, că modificările propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la Legea Procuraturii, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), ar putea fi declarate neconstituționale.

Potrivit lui Vasile Bolea, proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii „este crud”.

„Acest proiect este crud și trebuie consultat inclusiv cu organismele internaționale. Încălcarea mai multor proceduri ar putea duce la declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională (CC) a acestui proiect.
Orice încercare de a modifica Legea Procuraturii fără a auzi părerea Consiliului Superior al Procurorilor și ceea ce spun organismele internaționale pot duce la faptul că toată munca pe care o mimează cei de la guvernare și acea rapiditate în final se va solda cu un eșec”, a declarat Vasile Bolea.

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că modificările la Legea cu privire la Procuratură, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vor fi aprobate marți, 24 august, în lectura a doua, lectură finală.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală (PG) a avizat negativ și proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Potrivit PG, „autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” anunță că a înregistrat miercuri, 18 august, o inițiativă legislativă pentru a introduce modificări în Constituția R. Moldova și care presupune ca procurorul general să fie ales de către cetățeni. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului „ȘOR” , Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Ulanov, inițiativa legislativă propusă „reprezintă o soluție pentru asigurarea independenței reale a Procuraturii față de politic și responsabilitatea față de popor”. 

Miercuri, 18 august, la Parlament au avut loc consultări publice pe marginea modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.