Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Bărbatul reținut în…

ULTIMA ORĂ Bărbatul reținut în urma perchezițiilor de la oficiul atribuit lui Platon, vizat în dosarul privind filarea judecătoarei de la Curtea de Apel, a fost eliberat. Detalii de la avocatul acestuia

Foto: ZdG

Bărbatul de 45 de ani care a fost reținut, pe 7 iulie, în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) la sediul unui oficiu atribuit controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul filării magistratei de la Curtea de Apel Chișinău Angela Bostan, a fost eliberat din arest miercuri, 18 august. Deschide.md scrie că este vorba despre Andrei Bahcivanji, un apropiat al lui Platon.

Informația privind eliberarea din arest a lui Bahcivanji a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Ion Crețu, avocatul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care este și avocatul lui Bahcivanji.

Ion Crețu susține că PCCOCS a finisat urmărirea penală și „nu a acumulat probe pentru a demonstra șantajul și pătrunderea” incriminate lui Bahcivanji.

„Am zis și atunci când a fost reținut și arestat, am indicat faptul că nu există bănuială rezonabilă de comiterea infracțiunii de șantaj și pătrundere, deoarece procuratura a indicat faptul că ar fi putut șantaja, ar fi putut pătrunde, iar acest lucru încălca prezumția nevinovăției. Am indicat că se încalcă prezumția nevinovăției și ținând cont că nu sunt probe că a comis infracțiunea de șantaj, pentru că dacă era să fi comis vreo infracțiune era să fie indicat clar – a șantajat în felul următor…, a pătruns în felul următor…, dar nu a fost nimic. Așa că ei nu au indicat chestiile date. Erau de fapt trei articole, culegerea ilegală de informații – pentru care nu este prevăzut arestul, e vorba de pedeapsă cu amendă, însă procuratura a pus și alte două articole – pătrunderea și șantajul, iar asta pentru a putea obține arestul.

Acum, Procuratura a finisat urmărirea penală, astfel că Procuratura nu a acumulat probe pentru a demonstra șantajul și pătrunderea. Pentru ca să învinuiești o persoană de șantaj și pătrundere trebuie probe, însă nu s-a găsit nimic în automobil, nu a intrat în automobil sau altceva. Acum, au lăsat doar articolul cu privire la culegerea ilegală de informații pentru care nu se prevede arestul”, ne-a comunicat avocatul.

Reporter ZdG: Cum a ajuns Andrei Bahcivanji să fie învinuit în acest dosar?

„El (tr. Andrei Bahcivanji) se cunoaște cu una dintre persoane. Noi am efectuat confruntări, am participat și eu la confruntare. La confruntare persoana spune că el (tr. Andrei Bahcivanji) nu i-a dat nicio indicație. Noi aici nu suntem de acord nici cu culegerea de informații, dar urmează să ne clarificăm. Dumnealui (Andrei Bahcivanji) a fost eliberat astăzi. (…) Prin presupunere ar fi, ar fi… Aici a lucrat și SIS-ul. SIS-ul nu poate dovedi faptul că ar fi șantajat. Cum ar fi șantajat? Ori a șantajat, ori nu a șantajat. Spuneam și în ședințe de judecată – cum este posibil să indice faptul că ar fi șantajat? Ori a șantajat, ori nu.

Fiecare persoană are drepturi. Dacă îi este demonstrată vina, nu este nicio problemă, însă dacă nu îi este demonstrată vina atunci îl deții ilegal în arest. (…) Nu doar procurorii nu au reușit să adune probe împotriva lui, dar nici ofițerii SIS nu au acumulat probe. De fapt, pe acest dosar activau nu procurorii, ci ofițerii SIS. Ca să fie de înțeles, așa cum și în timpul perchezițiilor a fost. SIS verifica toate actele, verifica informațiile de pe calculatoare. Ei au văzut că nu au găsit nimic și le-au zis procurorilor: „trebuie să ridicăm asta, să ridicăm cealaltă”. Procurorul doar întocmea doar procesul verbal. Atât Procuratura, cât și SIS nu au acumulat probe”, a conchis avocatul.

Deschide.md scrie că Bahcivanji ar fi fost vizat în mai multe atacuri raider și delapidări a unor companii din sectorul energetic, dar și asupra SA „Apă-Canal Chișinău”( în 2001), dar și în sectorul bancar și cel al asigurărilor. Sursa citată mai scrie că, pe cei doi, Platon și Bahcivanji, i-ar lega un dosar în care au fost condamnați în 2017, însă care la cererea avocaților lui Platon a fost remis la începutul anului trecut, de către Curtea de Apel, la rejudecare în instanța de fond. Ar fi vorba despre o schemă de escrocherie când s-ar fi încercat extragerea a 205 milioane de lei din conturile ASITO Kapital (România).

Veaceslav Platon și Andrei Bahcivanji figurează ca fondatori ai SRL-ului „Neîmblânzit”, firmă care a fost înregistrată în anul 1997 și care în prezent are statut de „lichidată”.

ZdG l-a contactat telefonic și pe procurorul PCCOCS Vitalie Chișca, care ar fi solicitat eliberarea lui Andrei Bahcivanji, însă acesta nu a răspuns la apeluri.

Pe 7 iulie, curent, o persoană a fost reținută în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii SIS și procurorii din cadrul PCCOCS la sediul unui oficiu atribuit omului de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul filării magistratei de la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit unor surse ZdG, la locul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”.

DETALII AICI: ULTIMA ORĂ, VIDEO/ Percheziții PCCOCS și SIS la un oficiu din capitală atribuit lui Veaceslav Platon. În timpul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”

Potrivit unor surse ale ZdG, magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan, este judecătoarea despre care procurorii spun că i-a fost încălcat dreptul la viața privată și au inițiat un dosar penal.

Pe 17 iunie, cinci persoane au fost reținute într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător. Ofițerii PCCOCS au efectuat descinderi pe acest dosar, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri.