17:05:37 24.04.2024
Stiri

ANSP: Circa JUMĂTATE dintre elevii din R. Moldova NU sunt aşezaţi corect în bănci, iar programele școlare sunt prea încărcate. „Sunt diagnosticate boli ale sistemului osteoarticular, ale mușchilor și ale ochilor”

Actualitate 18.08.2021 17:18 Vizualizări2137 Autor: Ziarul National
ANSP: Circa JUMĂTATE dintre elevii din R. Moldova NU sunt aşezaţi corect în bănci, iar programele școlare sunt prea încărcate. „Sunt diagnosticate boli ale sistemului osteoarticular, ale mușchilor și ale ochilor”
Poză simbol


Circa jumătate dintre elevii care frecventează instituțiile de învățământ din R. Moldova nu sunt așezați corect în bănci, iar programul de studii este prea încărcat, ceea ce îmbolnăvește copiiii, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), instituția care a efectuat mai multe controale în ultimii ani.

Specialiştii au constatat că factorii mediului şcolar au influenţă directă şi indirectă asupra stării de sănătate a copiilor, iar unul dintre aceştia este necorespunderea înălţimii mobilierului cu talia copiilor din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal.

„Copiii sunt aşezaţi incorect la mese şi în bănci. Acest fapt duce la înregistrarea bolilor sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv printre copiii din instituţiile de învăţământ general. Circa 50% dintre copiii din instituţiile de învăţământ din republică nu sunt aşezaţi corect la mese. Datele statistice relevă că, pe parcursul anului 2020, deși elevii au lipsit din instituții din motivul pandemiei prin COVID-19, nivelul morbidităţii prin bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv printre copiii din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal a constituit 16,8 cazuri la 1 000 de copii. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv ocupă locul patru”, arată ANSP într-un comunicat de presă.

Un alt factor care influențează starea de sănătate a elevilor este regimul de studiu care nu corespunde normelor sanitare ce vizează numărul de ore incluse în orarul lecțiilor și programele de studii. Acestea încălcări determină apariția în rândurile elevilor a bolilor ce afectează ochii.

Pe parcursul anului 2020 au fost diagnosticate, în rândul elevilor, 44,1 cazuri de astfel de maladii la 1 000 de copii. În structura morbidității generale, aceste boli ocupă locul trei.

ANSP anunță că a elaborat norme sanitare privind dotarea sălilor de studii cu mobilier care să corespundă taliei elevilor și cerințelr față de orarul lecțiilor, urmând să avizeze, de asemenea, programele de studii, orarele lecțiilor și mobilierul școlar.

„Aceste măsuri care se impun au ca scop prevenirea stărilor morbide în rândurile elevilor”, arată specialiștii.

Totodată, ANSP a lansat un apel către agenții economici producători de mobilier școlar să respecte cu strictețe prevederile legale pentru a evita îmbolnăvirea elevilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md