Recoltarea nucilor grecești în Moldova va începe în ultima decadă a lunii august. Cum va fi calitatea produsului

18 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 14:54 // Actual //  MD Bani

În următoarele 7-10 zile, multe întreprinderi agricole de cultivare a nucilor din Moldova vor începe să culeagă recolta. Contrar ipotezelor operatorilor de pe piață, recoltarea nucilor va începe la timp, aproape de obicei, scrie EastFruit.

Proprietarii plantațiilor de nuci notează că dezvoltarea nucilor în livezi, în acest, an nu a avut loc ritmic: în prima jumătate a verii – cu o întârziere de zece până la douăsprezece zile, la sfârșitul verii, coacerea lor a fost accelerată.

Din acest motiv, țara a ratat perioada vânzărilor masive de nuci verzi, tinere. Totuși, acest lucru va aduce beneficii pieței interne a nucilor, care anterior era anual lipsită de o pondere semnificativă de produse comercializabile care erau colectate de pe alei de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere într-o formă imatură.

Reprezentanții Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi de Nuc din Republica Moldova menționează că nu este posibil să se prevadă volumul aproximativ al recoltei de nuci anul acesta. Principala problemă este că în primăvara anului trecut, din cauza înghețurilor din țară, plantațiile de nuci, atât de tipul pădurilor, cât și al grădinilor, au fost grav avariate. Nu toți copacii și-au revenit pe deplin în urma acelui șoc, chiar și cei din grădinile bine îngrijite. În unele dintre ele randamentul va fi mai mic, în unele va fi mai mare decât media din ultimii cinci până la șapte ani (aproximativ 25 de mii de tone de nuci în coji dure).

În același timp, cultivatorii de nuci notează că anul acesta, datorită precipitațiilor abundente primăvara și vara, calitatea nucilor va fi înaltă, fructele sunt mari, coaja verde se separă bine de ele. În medie, mărimea mare a nucilor și umplerea lor bună în interiorul cochiliei, după cum cred experții sindicatului, pot oferi plantațiilor de nuci o creștere a masei de produse în intervalul 7-10%.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău