„Autorii urmăresc demiterea procurorului general”. Procuratura Generală a avizat negativ proiectul ministrului Litvinenco

Ilie Gulca
18/08/2021
Procurorul general Alexandr Stoianoglo. Foto: newsmaker.md

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. În opinia Procuraturii Generale, autorii urmăresc revocarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Proiectul propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, aprobat în prima lectură de legislativ, prevede un mecanism de evaluare a performanței procurorului general și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate.

„Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt la adresa procurorului general, contravine cerințelor legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”, semnalează avizul Procuraturii Generale publicat pe pagina web a acestei instituții.

Același document susține că în comisiile parlamentare și în ședința plenară a Parlamentului pe 13 august, când proiectul a fost votat în prima lectură, a fost prezentat pentru examinare un document la etapa de versiune inițială, care nu a trecut etapele obligatorii stabilite de lege pentru obținerea calității juridice de proiect al unui act normativ.

Mai mult, în opinia reprezentanților Procuraturii Generale, proiectul conține formulări „vagi”, fără limite precise ale controlul și evaluării activității procurorului general.

„Propunerile de modificare a Legii Procuraturii nu instituie limitele controlului și evaluării, care poate fi efectuată de către comisia de evaluare a performanțelor procurorului general. Nu este clar dacă controlul vizează activitatea procesual-penală a procurorului general, activitatea managerială a acestuia sau ambele componente”, semnalează avizul Procuraturii Generale.

Proiectul cu privire la introducerea unor modificări în Legea Procuraturii a fost propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și a fost votat de 59 de deputați din fracțiunea partidului proprezidențial Acțiune și Solidaritate. Potrivit reprezentanților opoziției, prin adoptarea acestor modificări, majoritatea parlamentară ar vrea să controleze astfel procuratura.     

Mai mulți experți din societatea civilă au exprimat temerea că proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la Legea procuraturii ar putea să creeze un precedent periculos în ce privește demiterea procurorului general. Pentru a minimaliza riscurile, experții propun evaluarea activității procurorului de o comisie europeană și consultarea Comisiei de la Veneția până la votare și nicidecum post-factum. 

Ilie Gulca
18/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii