Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, acuză un simulacru de concurs pentru funcții înalte în Procuratură prin complicitatea Procurorului General și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)

Mădălin Necșuțu
18/08/2021

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a acuzat marți seara într-o postare pe pagina sa de Facebook că numirile în funcțiile de conducere din procuratura se face printr-un mecanism total nefuncțional în care rolul principal în are Procurorul General, iar CSP este doar un instrument obedient acestuia care validează formal numirile în funcțiile de adjuncți în Procuratură.

„Nu știu de când este această practică – poate e chiar din 2016 de când s-a votat actuala lege, poate e mai recentă – dar arată în felul următor. Procurorul General numește procurori în funcțiile de interimari. Ulterior, CSP anunță organizarea concursului, iar la acest concurs participă, de regulă, doar interimarul numit de Procurorul General. Și acest interimar câștigă concursul, iar CSP are menirea să aprobe rezultatele. Practic, rolul CSP-ului pe cariera procurorilor devine unul strict butaforic, doar pentru a vota şi legifera candidatura decisă de Procurorul General. Doar sub ochii mei, în această procedură s-au numit vreo 10 procurori şefi sau adjuncți, încercându-se de a se mai lansa aşa numitul "concurs" pentru încă o duzină”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

El a mai afirmat că prin astfel de practici se eludează meritocrația în rândul procurorilor care trebuie promovați și nu se încurajează competiția din moment cei procurorii interimari propuși de Procutorul General nu au rivali pentru ocuparea plină a acelor posturi.

„De aceea, pledez pentru revizuirea acestei practici. Sau, dacă nu, atunci va trebuie de intervenit legislativ. Sistemul are nevoie de un climat bun de activitate, oamenii profesioniști trebuie încurajați, aceasta trebuie să promoveze un organ colegial care reprezinta breasla procurorilor. Ţara are nevoie de procurori eficienţi și independenți, or, practica pe care am văzut-o azi, îi face, mai degrabă, obedienți”, mai scrie Litvinenco.

Mădălin Necșuțu
18/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii