„Procurorul general să fie ales de popor”. Partidul Șor lansează o inițiativă similară unei propuneri de-a lui Plahotniuc

Ilie Gulca
18/08/2021
Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov

Deputații Partidului Șor propun elaborarea unor modificări ale Constituției ca procurorul general să fie ales de popor. Această propunere a fost făcută publică în cadrul unui briefing, miercuri, de către deputatul Denis Ulanov. Vladimir Plahotniuc a propus în octombrie 2018 modificarea Constituției ca judecătorii să fie aleși de popor.

„Evident că acum funcția de procuror general se află sub influența considerabilă a unor procese politice care au loc în țară. Toți vor ca puterea judecătorească și procuratura să se întemeieze pe încrederea cetățenilor și să fie independente. Fără încredere, orice reforme și activitatea Procuraturii Generale sunt condamnate la eșec. […] Propunem că procurorul general să fie ale de popor”, a indicat Ulanov.

În acest scop, fracțiunea Șor propune crearea în Parlament a unui grup de lucru care ar elabora un proiect de lege privind introducerea unor modificări în Constituție. El a precizat că grupul trebuie alcătuit din reprezentanții tuturor fracțiunilor și experților în domeniul dreptului constituționale.

Partidul Democrat a propus în 2018 modificarea Constituției ca judecătorii să fie aleși de popor. „În pofida reformelor implementate în domeniul justiției, persistă ideea că sistemul judecătoresc nu este tocmai independent sau că unele grupuri de interese ar interveni în actul de justiție. Partidul Democrat însărcinează Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor”, a anunțat Plahotniuc.

Conform legislației actuale, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor. El trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

La prima etapă a concursului, se examinarea dosarele candidaților și se selectează cei care vor fi supuși probei interviului. După rezultatele interviului, se decide candidatul care va fi propus pentru numirea procurorului general.

Ilie Gulca
18/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii