/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

Lupta pentru fotoliul vacant de judecător la CC continuă! 11 pretendenți s-au înregistrat la concursul repetat

missing
18 august 2021, ora 17:41

Lupta pentru fotoliul vacant de judecător la Curtea Constituțională continuă! La concursul repetat, anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii la mijlocul lunii trecute, s-au înregistrat 11 pretendenți. Șapte dintre aceștia au participat și la concursul eșuat din primăvară. 

Este vorba despre Oleg Potârniche, specialist coordonator la Agenția Servicii Publice, profesorul universitar Teodor Cârnaț, Mihai Corj, judecătorul Radu Țurcanu, Maria Strulea, șefă de direcție la CC, avocatul Procopie Zaharia și magistratul Gheorghe Bălan.

Totodată, membra CSM Nina Cernat, juristul Mihail Petrache, judecătoarea CSJ în demisie Tatiana Răducanu și avocatul Ilie Rotaru sunt candidații nou înregistrați.

Ultimul concurs pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a eșuat, pentru că niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi. Subiectul a fost examinat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 15 iunie.

„În rezultatul deliberării și votării, niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi. Concursul a eșuat”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. În aceste condiții, acesta a anunțat că va fi organizat un nou concurs.

La fotoliul de judecător la Curtea Constituțională aspirau 16 candidați, printre care conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

Unul dintre candidați, deputatul socialist Vasile Bolea,  a fost exclus de la concursul pentru că nu a întrunit condițiile necesare.

În 1 februarie curent, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind desemnarea unui nou judecător, după ce funcția a rămas vacantă în urma decesului magistratului CC Eduard Ababei, care a murit la vârsta de 52 de ani. Eduard Ababei a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iunie 2019.

Amintim că, Curtea Constituţională are șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram