vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRadu Turcanu - fermierul campion la rapiță Pioneer în zona de sud a Moldovei

Radu Turcanu – fermierul campion la rapiță Pioneer în zona de sud a Moldovei

Recomandate

Fermierii au început cu bine campania de semănat a rapiței, datorită umidității bune a solului, iar hibrizii favoriți se determină după recoltele recent depozitate.

Unul dintre cei mai buni s-a dovedit a fi hibridul Pioneer PT 275, oferind recolte demne de apreciat în diferite zone ale țării.

Anume PT 275 s-a remarcat atât în zona de nord, cât și zona de sud a țării, devenind hibridul cu care fermierii din Moldova au ajuns campioni la recolta de rapiță Pioneer în 2021.

Radu Țurcanu din satul Ermoclia, Ștefan Vodă a obținut o recoltă de 4,5 tone/ha. Acesta a cultivat rapița Pioneer pe suprafața de aproximativ 150 de hectare, optând pentru hibrizii PT 275 și PT 264.

„Am cultivat rapiță pe 380 de hectare, dintre care 150 de hectare au fost hibrizii Pioneer. La hibridul PT 275 am recoltat 4,5 tone la hectar, iar PT 264 mi-a oferit 4 tone de rapiță la hectar. Premegătorul pentru toți hibrizii cultivați, indiferent de marcă, a fost grâul. Totodată, pe toate terenurile am aplicat aceeași tehnologie”.

La semănat a aplicat 120 de kg îngrășăminte cu fosfor și potasiu, iar în următorul an, în perioada de vegetație, 400 de kilograme de azotat de potasiu în 2 reprize, a câte 200 de kilograme.

„Pe parcursul vegetației am respectat termenii de aplicare a tratamentelor cu fungicide, insecticide, dar și a borului. De la semănat până la recoltare am avut aproximativ 400-420 de mililitri precipitații”.

Suprafețele cultivate cu rapiță în noul sezon se dublează.

„În acest an, datorită condițiilor favorabile și posibilităților oferite de asolament, semănăm aproximativ 800 de hectare de rapiță, hibrizii Pioneer vor ocupa aproximativ 40-50% din suprafață. Anual testăm diferiți hibrizi pentru a determina care sunt cei mai buni și performanți, de data aceasta PT 275 și-a demonstrat superioritatea”.

Citește și istoria producătorului Mihai Cebotari – campion la rapiță Pioneer în zona de nord a Moldovei.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale