Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Asigurarea transparenței privind cheltuielile destinate reparației instituțiilor de învățământ din capitală

   1760

Primarul General, Ion Ceban, a solicitat subdiviziunii municipale de educație să asigure transparența cheltuielilor privind lucrările de reparație și dotare materială a școlilor și grădinițelor din capitală. Aceste informații trebuie să fie publicate online, precum și plasate pe panourile informative, astfel ca fiecare părinte să vadă pe ce au fost cheltuiți banii publici.

Edilul a amintit responsabililor din educație în cadrul ședinței operative săptămânale de luni că în anul curent, din bugetul municipal au fost alocate peste 130 milioane lei pentru lucrările de reparație și dotare a instituțiilor de învățământ primar și secundar.

„În fiecare scoală sau grădiniță trebuie să fie afișate toate cheltuielile efectuate din banii alocați de municipalitate pentru executarea lucrărilor de reparație a instituțiilor. Solicit ca o dată la 3 zile, să fie prezentate rapoarte asupra stării de lucruri cu privire la activitățile menționate care se desfășoară în instituțiile de profil. Informația trebuie făcută publică și transmisă autorităților municipale", a conchis edilul capitalei.

Totodată, Ion Ceban a atenționat că vor fi organizate verificări inopinate la mai multe școli și grădinițe pentru a analiza starea lucrurilor, iar responsabilii care nu vor asigura accesul deplin la informațiile respective riscă sancționațiuni disciplinare. „Fac apel către părinți să semnaleze orice acțiune dubioasă legată de sistemul educațional. Iar administrațiile instituțiilor trebuie să anunțe unde sunt create asociații de părinți, ce surse financiare se colectează și pe ce sunt cheltuiți banii. La fel și colectările ilegale de bani, rugăm să fie denunțate. Aici solicităm susținerea și implicarea autorităților centrale", a menționat Primarul General.

E de menționat că, în prezent, lucrările de reparație sunt finalizate în peste 55 de instituții de educație timpurie, iar în alte 33 de instituții reparațiile sunt la etapa finală.