image
Sursa foto: medium.com

Europa, în pericol din cauza schimbărilor climatice: Incendii, inundații și dispariția unor zone de coastă

Grupul interguvernamental de experți ONU care este însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale avertizează că Europa se va confrunta tot mai des cu valuri de căldură și inundații din cauza schimbărilor climatice.

De asemenea, europenii vor trebui să se obișnuiască cu evenimentele extreme, chiar dacă omenirea va reuși să îndeplinească obiectivul de a menține nivelul temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada industrială, obiectiv stipulat în Acordul Climatic de la Paris, informează Digi24, care citează Politico Europe.

În cadrul celui mai amplu raport din istorie cu privire la încălzirea globală, grupul de experți susține că activitățile umane determină schimbări „fără precedent” în raport cu clima, inclusiv unele care duc la creșterea nivelului mării, fenomen ireversibil pentru sute sau chiar mii de ani.

Dincolo de impactul general și direct al al schimbărilor climatice în raport cu Europa, încălzirea globală nu va arăta la fel peste tot. Datorită progreselor în modelarea climei, evaluarea IPCC include proiecții detaliate despre modul în care schimbările climatice vor afecta diferite regiuni ale Europei.

Specialiștii se așteaptă ca Europa să înregistreze o creștere a temperaturii mai accentuată decât media globală. Iar predicțiile încep deja să se adeverească, dat fiind că frecvența și intensitatea valurilor de căldură au crescut deja în Europa și vor continua să crească.

O creștere a temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius față de perioada preindustrială ar intensifica valul de căldură extremă din Europa, care ar depăși astfel „pragurile critice” pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme, potrivit Gandul.ro

Astfel, Europa de Sud și cea de Est se vor confrunta, cel mai probabil, tot mai des cu incendii de vegetație cauzate de valurile de căldură, precum cele care au afectat luna aceasta țări precum Grecia, Turcia sau Italia.

Cei 234 de autorii ai raportului IPCC privind schimbările climatice au subliniat, totodată, că tendința de creștere a temperaturii din Europa nu poate fi explicată fără factorul uman, experții ONU din cadrul IPCC afirmând că este „fără echivoc” faptul că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice.

„Ne așteptăm la implicații majore cauzate de combinarea dezvoltării urbane viitoare și apariția mai frecventă a evenimentelor climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cu zile și nopți mai calde, care vor spori stresul termic în orașe”, menționează experții ONU în raporul IPCC.

Totodată, dezastrele naturale precum inundațiile din Germania și Belgia de anul acesta vor deveni și ele tot mai frecvente. Precipitațiile extreme și inundațiile aferente vor crește în toată Europa, chiar dacă omenirea va reuși să atingă scopul Acordului de la Paris de menținere a temperaturii la un nivel de 1,5 grade față de perioada preindustrială.

În eventualitatea unei creșteri a temperaturii medii globale cu două grade Celsius față de perioada preindustrială, Marea Mediterană va înregistra mai multe perioade de secetă, într-o proporție asemănătoare cu seceta care s-ar putea înregistra în Europa de Vest și cea Centrală.

pământul ardepământul arde

Indiferent de scenarile privind încălzirea globală, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice, și este probabil să continue să urce după anul 2100, conform experților climatici.

„Evenimentele extreme de la nivelul mării vor deveni mai frecvente și mai intense, ducând la inundații în zona de coastă”, prevede raportul IPCC, care avertizează, de asemenea, că evenimentele care se întâmplă odată într-un secol ar putea avea loc în fiecare an până la sfârșitul secolului.

Astfel, plajele sunt amenințate, iar malurile coastelor nisipoase ale Europei se vor retrage în deceniile următoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: