image
Sursa foto: Twitter/Nikoli

A murit Maki Kaji, creatorul Sudoku; Ce înseamnă numele jocului în limba japoneză

Născut în insulă nordică Hokkaido, Maki Kaji a început prima revistă de jocuri puzzle din Japonia după ce a părăsit Universitatea Keio din Tokyo. El a fondat Nikoli în 1983.

Conceptul original al jocului – pătratul latin – a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler. Dar versiunea modernă diferă, fiind creaţia lui Maki Kaji.

El s-a folosit de elemente din mai multe jocuri similare pentru a crea, la mijlocul anilor 80′, jocul puzzle pe care l-a denumit „sudoku”.

Sudoku a devenit popular în afara Japoniei cu aproximativ două decenii în urmă, după ce ziarul britanic The Times a început să-l tipărească. Lăudat ca o modalitate de a menţine mintea antrenată, se estimează că peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume îl joacă regulat.

Odată cu era digitală jocul a cunoscut o nouă creştere în popularitate. Un campionat mondial se desfăşoară anual din 2006, potrivit AlephNews.

Kaji a continuat să creeze şi să rafineze puzzle-uri cu ajutorul cititorilor revistei sale trimestriale de puzzle-uri. El a renunţat la funcţia de şef al companiei sale în iulie din cauza problemelor de sănătate.

Ziarul japonez Mainichi, în necrologul său, l-a acreditat pe Kaji pentru introducerea cuvântului „Sudoku” în dicţionarul Oxford.

Noutăţile partenerilor

comentarii: