Aviz favorabil de la psihiatru contra plată pentru a putea deține o armă: Un medic psihiatru, suspect în schema documentată de CNA
Peste 1000 de permise de deținere și de port al armelor au fost eliberate cu abateri în perioada 2019-2020 și doar în 115 de cazuri au fost încasate plăți. Oamenii legii din sudul țării și procurorii anticorupție au documentat o astfel de schemă și anunță că au reținut și un bănuit.
Foto: UNIMEDIA

Potrivit anchetei, începând cu 2019 și până în prezent, membrii Comisiei Speciale medicale de examinare a capacităţilor psihice a solicitanţilor de a deţine şi folosi arme şi muniţii din Cahul, ar fi extorcat și primit de la persoane fizice bani pentru a obține aviz pozitiv de la psihiatru și grăbi eliberarea ulterioară a certificatelor. Sumele extorcate variau între 150 şi 200 de lei per caz, iar în multe dintre acestea, Comisia specială de evaluare a capacităţii psihice nu se convoca de facto.

Astfel, peste 1000 de permise ar fi fost eliberate cu abateri în perioada 2019-2020 și doar în 115 de cazuri au fost încasate plăți.

Urmare a măsurilor speciale de investigaţie şi acţiunilor de urmărire penală întreprinse, un medic psihiatru din cadrul Comisiei speciale medicale a fost recunoscut în calitate de bănuit.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru corupere pasivă, ce prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 10 ani.

Anul trecut, medicul psihiatru a fost găsit vinovat de fals în acte publice, instanța de judecată aplicându-i o amendă penală.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.


Pub