Transportatorii, nemulțumiți de proiectul privind modificarea Legii pieței petroliere. Ce modificări propun

Transportatorii se declară împotriva liberalizării pieței cu ridicata și a continuării aplicării formulei ce conține marja comercială specială, în contextul în care Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. În acest sens, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a înaintat și un demers comun prim-ministrei Natalia Gavrilița, viceprim-ministrului Andrei Spînu, președintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, dar și deputaților care au elaborat proiectul de lege, cu propunerea de a include mai multe amendamente.

Foto: UNIMEDIA

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto solicită operarea unor modificări la proiectul de lege propus de către deputații Bolea Vladimir, Marian Radu și Lazarencu Sergiu pentru lectura a doua, pentru „a nu admite crearea premizelor pentru continuarea abuzurilor și înțelegerilor de cartel pe piața produselor petroliere”.

„Monitorizarea cotațiilor Platts și a prețurilor pe piața internă angro și cu amănuntul ne sugerează că de mai mulți ani, operatorii pe piața produselor petroliere din Republica Moldova împreună cu ANRE sunt implicați în înțelegeri de cartel, în menținerea și stabilirea unor prețuri nejustificat de mari și lipsa unor semne de concurență loială.

Analizând prețurile medii de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei și motorinei publicate de către ANRE în rapoartele sale anuale, observăm că fluctuațiile cotațiilor pe piețele internaționale sunt reflectate imediat pe piața internă atunci când prețurile cresc. Această reflectare uneori depășește procentual fluctuațiile internaționale. Iar în cazul scăderii, sau chiar prăbușirii prețurilor internaționale, pe piața internă se reflectă într-un ritm foarte lent și neproporțional prețurilor internaționale.

Din calculele noastre reiese că pe parcursul anilor au existat perioade îndelungate de timp când companiile petroliere au avut un adaos comercial de aproape 100% (diferența între sinecostul real și prețul cu amănuntul). Aceste perioade se regăsesc și atunci când ANRE a avut responsabilitatea de stabilire a prețurilor maxime”, se menționează în demersul APOTA.

Șeful ANRE, Eugen Carpov, a anunțat, în cadrul ultimei ședințe a Parlamentului, că Agenția sprijină proiectul pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere. „Agenția sprijină totalmente necesitatea intervenției urgente în modificarea legii, dat fiind faptul că în prezent legea în forma modificată are carențe. Noi pe parcurs am participat la consultări, am venit cu anumite propuneri, îmbunătățiri, am văzut și opinii deci practic acest proiect reflectă o viziune generală asupra procesului și noi sprijinim acest proiect cu eventuale îmbunătățiri până la a doua lectură”, a declarat Carpov.

Demersul integral îl puteți vedea mai jos:


Pub