Litvinenco, nemulțumit că la concursurile pentru șefia procuraturilor raionale participă câte un singur candidat. Stoianoglo: Nu am interzis nimănui să candideze

Noului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, se arată nemulțumit de faptul că la concursurile pentru suplinirea funcțiilor de procurori șefi ai procuraturilor raionale participă, în mare parte, câte un singur candidat. Acesta consideră că fenomenul are loc în contextul în care procurorii nu au încredere în corectitudinea respectivelor concursuri. De cealaltă parte, Procurorul General, Alexandr Stianoglo, susține că problema este mult mai complexă și că în funcții de conducere sunt numiți procurori cu experiență.

Foto: Colaj UNIMEDIA

 „Aproape toți procurorii care se propun a fi numiți în funcții de conducere sunt la moment interimari în respectivele procuraturi. Cum se întâmplă așa că interimarii devin automat șefi? Acesta nu este concurs, CSP nu își propune întrebarea, de ce nu sunt cel puțin 2 candidați? Aceeași situație la Hînceși, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Edineț. De ce procurorii nu se înscriu la concurs? Nu cred ca corectitudinea concursului?

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, susține că problema este mult mai complexă. „La prima vedere, dvs aveți dreptate. Toți oamenii pe care i-am promovat la funcția de procuror interimar sunt oameni cu experiență, cu capacități și oameni integri, nu am interzis să participe la concurs niciunei persoane, dar la concurs au participat și persoane care au 5 ani de lucru, nu au experiență, nu pot consolida un colectiv. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru numirea persoanelor în funcție și nici nu avem așa de mulți oameni care sunt capabili și doresc să își asume responsabilitatea de a conduce un colectiv”, a precizat Stoianoglo.

În replică, ministrul Justiției susține că trebuiesc căutate soluții: 1Înțeleg argumentele dvs și nu sunt nici eu susținătorul ideii ca să punem un candidat de formă, cum erau pe vremuri candidați de formă la funcția de președinte al țării, care nu luau niciun vot. Dar trebuie să fie clar, că nu este concurs. Dacă legea prevede doar concurs, poate este cazul să mergem la lege, să vedem ce putem revizui”.

Aceasta este prima ședință a CSP la care participă și ministrul Justiției. Deși Procurorul General i s-a adresat de mai multe ori, pe parcursul ședinței Consiliului, Sergiu Litvinenco a evitat, în repetate rânduri, să îl privească pe Alexandr Stoianoglo, atunci când ultimul îi vorbea.

La 10 august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat un proiect de lege, care ar face posibilă evaluarea Procurorului General și demiterea acestuia. În ședința de vineri a Parlamentului, proiectul pentru modificarea Legii Procuraturii a fost votat în prima lectură.

Și prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că șeful PG riscă să fie demis. Întrebată dacă Procurorul General va fi schimbat, aceasta a menționat: „Da, vom face acțiuni pentru ca procuratura să înceapă să funcționeze în interesul oamenilor”.

În luna iulie, Procurorul General declara că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub