Înghesuială la business și drept, iar ingineria, cu locuri bugetare rămase neacoperite

Facultatea de drept, business și administrare, finanțe, design, tehnologii informaționale, medicină și stomatologie sunt cele mai solicitate specialități de viitorii studenți din Moldova. Potrivit datelor ministerului Educației, sesiunea de bază a admiterii s-a încheiat, iar pentru acoperirea locurilor vacante în universitățile din țară în perioada 16-26 a demarat sesiunea suplimentară de admitere. Până acum la ciclul I, la locurile cu finanțare bugetară au fost înmatriculați 4170 de studenți (83%), iar 840 de locuri bugetare rămâne vacante, iar la ciclul II, 2944 de masteranzi au fost înscriși (96%), iar 137 locuri bugetare rămân vacante.

Foto: UNIMEDIA

Cele mai multe locuri bugetare rămase neacoperite sunt la domeniile Științe exacte, Științe fizice, Ecologie, Științe ale educației, Inginerie, Științe agricole.

În această sesiune sunt oferite peste 300 de locuri bugetare la domeniile Științe ale educației, Științe fizice, Științe ale mediului la următoarele instituții de învățământ superior: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat din Comrat.

La fel, sunt propuse pentru sesiunea suplimentară circa 200 de locuri vacante la domeniile Inginerie și Tehnologii de fabricare și prelucrare la: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, iar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova sunt oferite în sesiunea suplimentară circa 100 de locuri bugetare la Științe agricole, Silvicultură, Științe ale mediului, Arhitectură și construcții.

În sesiunea de bază a Admiterii 2021, înmatricularea la ciclul studii superioare de licență s-a organizat la 169 de specialități, oferta fiind de 5040 locuri bugetare, iar la Master – 3081 de locuri finanțate din bugetul de stat, în 16 instituții publice de învățământ superior și 8 instituții private, inclusiv, 200 de locuri bugetare planificate Academiei de Administrare Publică pentru formarea personalului autorităților publice centrale și locale în cadrul studiilor superioare de master.


Pub