Natalia Gavrilița: Decizia de micșorare a vârstei de pensionare a fost una iresponsabilă și aceasta va fi revăzută

Natalia Gavrilița a declarat că decizia, luată de conducere veche, privind micșorarea vârstei de pensionare este una „iresponsabilă”, în contextul în care numărul persoanelor antrenate în câmpul muncii și pensionarilor nu diferă mult. Primi-ministra a menționat că decizia urmează a fi revăzută.

Foto: UNIMEDIA

„Eu am vorbit cu oamenii în timpul campaniei electorale, în diferite localități și ei sunt conștienți că aceasta s-a făcut înainte de campanie. Președintele Dodon a avut puterea deplină, cu toate acestea hotărârea privind vârsta de pensionare a fost luată în ultima oră. Este o decizie iresponsabilă, pentru că la noi aproximativ 800 mii de oameni lucrează, iar 760 mii sunt pensionari și trebuie să înțeleg că în contextul în care nu avem locuri de muncă ocupate și persoanele tinere pleacă, atunci nu ne putem permite pensii majorate, dacă ieșim mai degrabă la pensie.

Noi vrem să realizăm excluderea vârstei de pensionare, am vrea să fie așa cum în alte țări când aceasta este la alegere, iar suma pe care o va primi să depindă de vârsta la care a decis să plece din câmpul muncii”, a spus Natalia Gavrilița.

Deputații Partidului Socialiștilor și cei din Platforma Pentru Moldova au votat, în două lecturi, proiectul de lege prin care se revine la vârsta de pensionare anterioară, la data 16 decembrie 2020. Este vorba despre 57 de ani - vârsta de pensionare pentru femei și 62 de ani - pentru bărbați. Legea intră în vigoare din 1 ianuarie 2021.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Vladimir Odnostalco, unul dintre autorii proiectului, a menționat anterior că o altă prevedere importantă presupune că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.


Pub