Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh contestă…

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh contestă regimul taliban și declară că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului

Foto: Profimedia

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani, în timp ce un lider taliban, mollahul Abdul Ghani Baradar, a sosit în Kandahar.

Deşi insurgenţii talibani au ocupat numeroase provincii din Afganistan şi s-au instalat la Kabul, prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a anunţat marţi seară că el este preşedintele interimar al ţării şi că depune eforturi pentru o administraţie de uniune naţională, subliniind că nu va fi subordonat regimului taliban, scrie Digi.

„Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a declarat, prin Twitter, Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul în momentul venirii insurgenţilor talibani la Kabul.

„Noi, afganii, trebuie să demonstrăm că Afganistanul nu este Vietnamul şi că talibanii nu sunt nici pe departe Vietcong”

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale”, a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona „niciodată” „teroriştilor talibani”.

„Ar fi zadarnic să intrăm acum în polemici cu preşedintele SUA. Îl lăsăm să analizeze situaţia. Noi, afganii, trebuie să demonstrăm că Afganistanul nu este Vietnamul şi că talibanii nu sunt nici pe departe Vietcong. Spre deosebire de SUA şi NATO, noi nu ne-am pierdut energia şi vedem oportunităţi enorme. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei!”, a subliniat Amrullah Saleh.

Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.