10:51:25 24.04.2024
Stiri

Joe Biden apără ferm decizia de retragere a trupelor SUA din Afganistan

Actualitate 17.08.2021 10:29 Vizualizări1085 Autor: Ziarul National
Joe Biden apără ferm decizia de retragere a trupelor SUA din Afganistan


Preşedintele Joe Biden a declarat luni, în prima sa intervenţie publică după ce Afganistanul a căzut în mâna talibanilor, că "apără ferm" decizia retragerii trupelor americane, transmit AFP și Agerpres.

„După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA", a afirmat preşedintele american în discursul său.

„Adevărul este că toate s-au întâmplat mai repede decât ne aşteptam", a recunoscut preşedintele.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de „construi o naţiune", în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan, aflată acum sub controlul talibanilor.

„Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată", a susţinut preşedintele SUA, care a adăugat că singurul obiectiv, care este valabil şi astăzi, şi a fost întotdeauna, este acela de împiedica comiterea unui atac terorist pe teritoriul american.

El a precizat că SUA vor desfăşura acţiuni antiteroriste în Afganistan, „dacă va fi necesar".

Preşedintele Biden a declarat că SUA au oferit armatei afgane „toate opţiunile" posibile pentru a lupta împotriva talibanilor. „Le-am dat toate opţiunile pentru a-şi decide propriul viitor".

A adăugat apoi că „forţele americane nu pot şi nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte".

Totodată, Joe Biden a ameninţat cu utilizarea „devastatoare a forţei" dacă talibanii întrerup operaţiunile de evacuare. În caz de atac, răspunsul va fi „rapid şi puternic", a precizat el.

Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână „împotmolite" în Afganistan.

În intervenţia sa, Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea „femeilor şi a fetelor" afgane şi a calificat ca devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md