17:17:40 19.04.2024
Stiri

Zece zile FIERBINȚI în R. Moldova. Nicu Popescu anunță vizitele unor șefi de state și miniștri de Externe din UE la Chișinău: „Intrăm într-o fază NOUĂ de politică externă integrată și activă. Este un semn de SPRIJIN ferm”

Actualitate 17.08.2021 13:19 Vizualizări3739 Autor: Ziarul National
Zece zile FIERBINȚI în R. Moldova. Nicu Popescu anunță vizitele unor șefi de state și miniștri de Externe din UE la Chișinău: „Intrăm într-o fază NOUĂ de politică externă integrată și activă. Este un semn de SPRIJIN ferm”


R. Moldova va fi vizitată în următoarele zece zile de mai mulți șefi de state, dar și de miniștri de Externe din statele Uniunii Europene. Aceste vizite, inclusiv pentru participare la parada prilejuită aniversării a 30-a de la proclamarea independenței R. Moldova, înseamnă „un sprijin ferm” pentru reformele demarate de noua guvernare, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, în cadrul briefingului comun cu omologul său leton, Edgars Rinkēvičs.

„Intrăm într-o fază nouă de politică externă integrată, activă, care vizează aducerea rezultatelor concrete pentru cetățenii noștri. În următoarele zece zile, vom avea la Chișinău mai mulți oaspeți de rang înalt. E vorba de câțiva miniștri de Externe din UE, dar și președinți din statele partenere. Aceste vizite sunt un semn de sprijin ferm, deschis, clar și indispensabil pentru procesul de reforme demarat în R. Moldova”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a ținut să sublinieze că integrarea europeană este prioritatea-cheie a Guvernului Gavrilița.

„Pentru noi, integrarea europeană înseamnă aprofundarea relațiilor cu UE și transformarea R. Moldova într-un stat guvernat conform normelor și practicilor europene, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției, reforma justiției, modernizarea economiei. Pentru noi, Acordul de Asociere cu UE este piatra de temelie a procesului de reforme și modernizare a statului nostru. Totodată, vrem să aprofundăm și să intensificăm, să lărgim integrarea noastră cu UE în domenii de politici publice, care sunt mai puțin elaborate în Acordul de Asociere în formula sa actuală. E vorba de protecția mediului înconjurător, digitalizarea, cooperarea în domeniul securității cu UE. Agenda de asociere pe care o discutăm cu UE va fi un pas important spre aprofundarea și extinderea cooperării cu UE în domenii noi de politici publice”, a precizat Popescu.

Pe lângă agenda de cooperare cu UE, ministrul Popescu a subliniat că a discutat cu omologul său leton despre relațiile bilaterale.

„Avem o cooperare excelentă. În viitorul apropiat vom semna un acord între R. Moldova și Letonia în domeniul securității sociale. Am convenit să inițiem un dialog detaliat privind recunoașterea permiselor de conducere ale cetățenilor R. Moldova care locuiesc în Letonia. Recunoașterea permiselor de conducere este o prioritate pentru diaspora noastră. Vom întreprinde măsuri clare de facilitate a condițiilor în care trăiesc cetățenii noștri în alte țări”.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au discutat „un pic” și despre reglementarea transnistreană, dar și despre situația din Afganistan.

„Am discutat un pic despre reglementarea transnistreană și securitatea regională. Am avut un schimb de păreri privind situația din Afganistan. R. Moldova s-a aliniat partenerilor internaționali, inclusiv SUA, privind situația de acolo. R. Moldova e alături de partenerii internaționali, așa cum ei sunt alături de noi. În următoarele săptămâni, ministerele celor două state vor avansa în implementarea acelor înțelegeri asupra cărora am convenit astăzi”, a conchis Nicu Popescu.

De partea cealaltă, ministrul Edgars Rinkēvičs a încurajat autoritățile de la Chișinău să implementeze reformele asumate.

„Vă doresc succes în implementarea agendei ambițioase asumate, domnule Popescu. Letonia susține calea pe care a ales să meargă R. Moldova, reformele pe care și le propune. E vorba atât de reforma justiției, cât și domeniul administrativ-politic. Avem multe înțelegeri bilaterale și în pofida faptului că am avut o perioadă dificilă din cauza pandemiei, exporturile R. Moldova către Letonia au crescut. Sperăm la o colaborare bună și în anii viitori. Digitalizarea e unul dintre domeniile în care urmează să cooperăm, iar ca bază servește Acordul de Asociere cu UE. Securitatea este un punct important în contextul Parteneriatului Estic. Ținând cont de situația din Afganistan, următoarele săptămâni, luni vor fi pline de provocări. Dar împreună cu membrii UE și cu cei din NATO o să facem față acestei situații și o să purtăm discuții cu diferiți actori relevanți. În acest context, ținem mult la cooperarea pe care o avem cu R. Moldova”, a declarat Edgars Rinkēvičs.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md