17:39:35 25.04.2024
Stiri

Cum a ajuns Trans-Oil o adevărată ISTORIE de succes în Moldova și una dintre cele mai cunoscute companii la nivel MONDIAL

Actualitate 17.08.2021 15:25 Vizualizări5351 Autor: Ziarul National
Cum a ajuns Trans-Oil o adevărată ISTORIE de succes în Moldova și una dintre cele mai cunoscute companii la nivel MONDIAL


Trans-Oil activează pe piața R. Moldova de mai bine de două decenii, devenind în această perioadă nu doar una dintre cele mai mari companii din Moldova, dar și una dintre cele mai cunoscute la nivel mondial. Puţini însă știu că, pentru a ajunge pe aceste culmi, Trans-Oil a trebuit să parcurgă o anevoioasă „cale investițională”, scrie provincial.md.

În anul 1996, Trans-Oil a început activitățile de vânzare a cerealelor în regiunea Mării Negre. Prima investiție în R. Moldova a fost realizată în anul 1998, prin achiziționarea elevatorului din Căușeni.

Anii ce au urmat, au fost plini de eforturi considerabile care au contribuit semnificativ la avansarea companiei. Iar în anul 2009, Trans-Oil a deschis un terminal pentru cereale în Portul Giurgiulești (capacitate de comercializare: 500 KMT de boabe).

În 2010, Trans-Oil a lansat un proiect Greenfield pentru construirea unei instalații multiple de extracție a semințelor cu ulei în sudul Moldovei (capacitate: 400 MT pe zi).

În 2011, Trans-Oil a deschis un terminal de uleiuri vegetale în portul Giurgiulești, cu o capacitate de comercializare de 300 KMT pe an. În același an Trans-Oil a achiziționat operațiunile din Moldova ale grupului WJ, care era cel mai mare concurent al său. Achiziția a inclus o uzină de concasare cu divizii de rafinare și îmbuteliere situate în Bălți, Moldova. Instalația, de asemenea, are capacitatea să prelucreze 1.000 de mt de semințe de floarea soarelui pe zi. Pe lângă instalația de concasare, au mai fost achiziționate cinci spații de depozitare și 84 de puncte de colectare în toată țara.

În 2013, Trans-Oil întreprinde un nou pas important – a asigurat gestionarea și controlul operațional asupra elevatorului din Portul Reni, Ucraina, prin instalația de export a 250 000 tone de cereale, precum și a Reni Line Elevator în Ucraina, cu capacitate de export de peste 200 000 tone cereale.

Urmând trendul ascendent de dezvoltare, în 2014 Trans-Oil a achiziționat 75 de vagoane noi cu buncăre pentru cereale (capacitatea: 116 metri cubi). În același an, Trans-Oil a semnat cu succes o facilitate de pre-export pentru un an în valoare de 155 milioane USD.

În 2016, Trans-Oil a anunțat extinderea terminalului său de export de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Drept urmare, capacitatea de încărcare a ajuns să constituie peste 1 000 de tone de boabe pe oră pe navele maritime sau pe bărcile fluviale. Aceasta este cea mai rapidă rată de încărcare a oricărui terminal de cereale din regiune.

În 2018, Trans-Oil a înregistrat un rezultat incredibil – a fost evaluată de Agenția MOODY’S, devenind prima companie din Moldova care a fost calificată independent de o agenție de rating internațională.

De asemenea, în 2018, Uzina „Floarea Soarelui”, cea mai mare fabrică de ulei și grăsimi din R. Moldova (proprietate a Trans-Oil), și-a mărit semnificativ capacitatea de producție, în urma instalării unei noi divizii moderne de extracție a uleiului. Noul echipament a fost furnizat și instalat de compania „EuropaCrown” Ltd. – unul dintre principalii furnizori de echipamente din lume. De asemenea, fabrica a înlocuit toate echipamentele tehnologice principale.

În același an, Trans-Oil a lansat un proiect unic nu numai pentru R. Moldova, ci și pentru întreaga regiune a Mării Negre, în Portul Liber Giurgiulești – linia pneumatică de alimentare cu cereale, de 515 metri lungime, cu o capacitate de 250 de tone pe oră, care unește ambele terminale ale grupului Trans-Oil din Portul Giurgiulești.

În 2019, Trans-Oil a fost evaluat de S&P și Fitch Agencies – Corporate Family Rating. Nu există alte companii în Moldova care să beneficieze de evaluarea IRA.

De asemenea, în 2019, Trans-Oil a reușit să vândă euro-obligațiuni garantate în valoare de 300 milioane de USD, acestea fiind achiziționate de investitori din Elveția, Marea Britanie şi SUA.

Anul 2019 s-a dovedit a fi un an excepțional pentru Trans-Oil – Oaktree Capital Management (OCM) a intrat în acționariatul Aragvi Holding International Ltd (compania-mamă a Trans-Oil Group), devenind astfel acționar al Trans-Oil Group. Oaktree Capital Management este o companie americană de conducere globală a activelor, specializată în investiții alternative (inclusiv capital privat), cu peste 120 de miliarde USD de active administrate.

Totodată, anul 2019 a culminat pentru Trans-Oil cu alte două evenimente importante. Astfel, compania a pus în funcțiune o linie pneumatică independentă pentru grâne cu o lungime de 515 metri şi o capacitate de transport de 250 t pe oră, care uneşte ambele terminale ale grupului din port. Această linie pentru culturi cerealiere este un proiect unic nu doar pentru Moldova, dar, în genere, în spaţiul european şi asiatic.

Al doilea eveniment important este demararea construcției unei noi uzine de prelucrare a uleiului în Portul Internațional Giurgiulești, valoarea proiectului fiind de 24 mil. dolari SUA. Construcția se va finaliza către începutul anului 2021, iar capacitatea uzinei va fi de 700 tone în 24 de ore.

Continuându-și calea de succes, în aprilie 2021, Trans-Oil și-a anunțat revenirea pe piețele internaționale de capital prin lansarea unei noi emisiuni de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD, cu scadență în 2026. Noua emisiune de obligațiuni s-a bucurat de o cerere sporită din partea investitorilor instituționali internaționali, portofoliul de comenzi în perioada de bookbuilding constituind peste 1,5 mlrd. USD. Emisia a obținut rating-ul „B” de la Fitch Ratings și rating-ul „B-” de la S&P Global Ratings.

Timp de mai bine de două decenii, Trans-Oil a reușit să demonstreze că este o adevărată istorie de succes în R. Moldova, baza acestui succes fiind investițiile corecte. Cu siguranță, Trans-Oil își va continua „calea investițională” și nu o dată încă ne va oferi ocazia să ne simțim mândri de faptul că mica Moldova are companii de succes ce promovează imaginea economiei noastre la nivel mondial, mai scrie sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md