00:42:42 29.03.2024
Stiri

Criză fără precedent în Europa. Un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timp din cauza pandemiei

Actualitate 17.08.2021 19:57 Vizualizări3233 Autor: Ziarul National
Criză fără precedent în Europa. Un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timp din cauza pandemiei Getty Images


Aproape un milion de cazuri de cancer sunt în pericol să nu fie diagnosticate la timp în Europa, din cauza contextului sanitar generat de Covid-19, arată datele publicate de Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului. O persoană din două, care prezintă simptome de cancer, nu a primit trimitere de urgenţă pentru diagnosticare.

Un pacient din cinci diagnosticaţi cu cancer, din Europa, nu primeşte tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie, potrivit raportului.

Aproximativ 100 de milioane de teste de screening, necesare pentru depistarea cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei. Acest lucru duce la diagnosticări în faze tardive şi, implicit, la scăderea ratei de supravieţuire a pacienţilor bolnavi.

Președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat la Digi24 că într-o situație dificilă sunt și bolnavii din România, în urma delimitării în spitale Covid și non-Covid.

„Asta a făcut că mulți pacienți să nu mai fie diagnosticați, așa că sistemul de sănătate a fost copleșit de cazuri noi și tardive. A fost limitat accesul la diagnosticare și monitorizare.

Doar în România și Ucraina s-a făcut această delimitare. În restul Europei, spitalele și-au creat acele circuite specifice pentru bolnavii de cancer. În România am adoptat o politică greșită, ceea ce a dus la mulțime de pacienți nediagnosticați. Lipsesc 3000 de pacienți nediagnosticați doar în cancerul pulmonar, iar când vor fi diagnosticați, vor fi în fază avansată de boală.

Vom cuantifica aceste politici greșite ale Ministerului Sănătății în sute de decese", a spus Irimia, citat de Digi24.ro.

El a atras atenția și cu privire la lipsa tratamentelor necesare și a medicamentelor vitale care nu au alternativă terapeutică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md