Linkuri accesibilitate

Președintele Joe Biden apără decizia de retragere din Afganistan


Adresarea lui Joe Biden în legătură cu situația din Afganistan, urmărită pe monitoare în Times Square din New York City, SUA, 16 august 2021.
Adresarea lui Joe Biden în legătură cu situația din Afganistan, urmărită pe monitoare în Times Square din New York City, SUA, 16 august 2021.

Într-o alocuțiune televizată președintele Statelor Unite, Joe Biden, a luat apărarea deciziei sale de a retrage forțele militare din Afganistan, arătând că prăbușirea regimului afgan s-a produs mai rapid decât se anticipase.

Președintele Joe Biden apără decizia de retragere a forțelor de coaliție din Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Joe Biden a spus că a avut de ales între a pune în aplicare un acord negociat anterior, de a retrage trupele anul acesta, sau alternativa care l-ar fi obligat să trimită mii de militari înapoi în Afganistan, pentru un al treilea deceniu de război.

Președintele a spus că nu va repeta erorile trecutului și nu își regretă decizia de a retrage efectivele militare. „După 20 de ani am învățat din grele experiențe că nu există un moment optim pentru retragerea forțelor americane” - a spus Biden, adăugând că preferă să fie criticat pentru consecințele din Afganistan decât să paseze decizia către un al cincilea președinte.

El a arătat că prezența militară în Afganistan nu mai era în interesul de securitate al Statelor Unite. Șeful executivului a recunoscut că imaginile provenite din Afganistan, în special cele de la aeroport, unde afgani încearcă să părăsească țara, sunt dureroase, dar nu a recunoscut vreo vinovăție în maniera în care situația este gestionată de administrația sa, spunând doar că ofensiva talibană a fost încununată de succes mai repede decât se anticipase.

Câte generații de fiice și fii ai Americii mi s-ar cere să trimit să lupte în războiul civil din Afganistan, când trupele afgane nu o fac?”
Joe Biden

Joe Biden a arătat că Statele Unite vor continua să sprijine poporul afgan prin mijloace diplomatice și să se pronunțe pentru drepturile omului.

Surse de la Pentagon au confirmat, sub beneficiul anonimatului, că în urma situației create la aeroportul din Kabul un număr de persoane și-au pierdut viața. Președintele Biden a ordonat ca 1,000 de militari americani să fie masați la aeroport pentru a-l securiza. Joe Biden a spus că este profund îndurerat de maniera în care situația a evoluat, dar că nu își regretă decizia.

„Câte generații de fiice și fii ai Americii mi s-ar cere să trimit să lupte în războiul civil din Afganistan, când trupele afgane nu o fac?” – a spus Biden, adăugând „Câte vieți, vieți de americani merită să fie sacrificate, câte rânduri fără sfârșit de pietre de mormânt la Cimitirul Național Arlington?”.

Exodul din Afganistan continuă, anticipându-se un val de refugiați, care încearcă să scape de ceea ce cred că se va întâmpla sub regimul taliban. Un număr mare de afgani, care au ajutat forțele de coaliție, sunt încă în țară, expuși la riscuri majore. Administrația Biden încearcă să găsească adăpost în terțe țări pentru cei care riscă represalii talibane.

Translatorilor afgani le este frică de răzbunarea talibanilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG