„Specialiștii pe care îi formăm sunt foarte bine pregătiți pentru a face față cerințelor”, interviu cu Anatolie Prisăcaru, șef de departament TISE, ASEM

7Z9A6419

Anatolie Prisăcaru este doctor, conferențiar universitar și șef al departamentului Tehnologia Informației și Management Informațional din cadrul facultății TISE de la Academia de Studii Economice din Moldova. În cadrul academiei, domnul Prisăcaru activează din anul 1997, fiind șef al catedrei Tehnologia Informației din 2012, iar din 2018 a devenit șeful departamentului Tehnologia Informației și Management Informațional. Anatolie Prisăcaru precizează că departamentul pe care îl gestionează este responsabil de trei programe de licență și de trei programe de masterat.

„Studiile în cadrul facultății se fac atât în limba română, cât și în limba rusă, fiind disponibile pentru toate programele de licență. Studiile la programele ciclului II, Masterat și studiile la ciclul I, Licență pentru învățământul cu frecvență redusă se realizează doar în limba română.

Departamentul Tehnologia Informației și Management Informațional

Departamentul coordonează următoarele programe la Ciclul I, Licență:
# Tehnologia Informației, patru ani de studii, cu frecvență și cu frecvență redusă;
# Securitatea Informațională este a doua specialitate la licență, care face parte din domeniul de formare profesională în Tehnologia Informației. Pentru această specialitate, la fel, se studiază patru ani;
# Cibernetica și Informatica Economică, programul dat oferă trei ani de studii și reprezintă un program cu formare economică.

Cele trei programe la Ciclul II, Masterat sunt:
# Managementul Informațional, doi ani de studii;
# Tehnologii Informaționale în Economie, doi ani de studii;
# Securitatea Sistemelor Informatice – un program destinat celor care au absolvit licența în Tehnologia Informației și Securitatea Sistemelor Informatice la ASEM, sau programe similare din alte instituții. Acest program durează un an și jumătate.

IT la ASEM

ASEM-ul este o instituție specifică, deoarece este o universitate cu profil economic în cadrul căreia se regăsesc și alte domenii, cum ar fi Tehnologii Informaționale. Studenții de la ASEM care fac studiile în domeniul IT, pe lângă disciplinele ce țin de specialitate, au posibilitatea de a studia și mai multe discipline economice, cum ar fi: teoria economică, contabilitate, finanțe, business și management, etc. În acest context, specialiștii pe care îi formăm sunt foarte bine pregătiți pentru a face față cerințelor întreprinderilor din Moldova.

Prin ce ne deosebim noi de ceilalți, este faptul că studenții noștri, pe parcursul anilor de studii obțin foarte multe cunoștințe în ceea ce ține de gestiunea întreprinderilor, riscurile economice, noțiuni de finanțe, contabilitate și management, ceea ce reprezintă pentru studenți un avantaj competitiv.

Domeniile de activitate

Aș vrea să enumăr câteva profesii și joburi unde pot activa absolvenții facultății TISE:
# Proiectarea sistemelor informaționale;
# Proiectarea și administrarea bazelor de date;
# Proiectarea și administrarea rețelelor de calculatoare;
# Proiectarea și implementarea sistemelor informatice profesional orientate;
# Testarea produselor software. Mai sunt și multe alte joburi pe care le pot avea studenții noștri, pe care fiecare le poate alege și încerca.

De asemenea, aș vrea să mai menționez pentru tinerii din Moldova, că facultatea TISE pune la dispoziție foarte multe locuri bugetare, de exemplu, pentru programele de licență avem în jur de 30 de locuri disponibile în fiecare an.

Oportunitățile domeniului IT

Specialitățile din IT și de la facultatea noastră sunt foarte solicitate, chiar mai solicitate decât specialitățile din domeniul bancar, care până nu demult era în trend la noi în țară. Aș vrea să spun, că și salariile oferite sunt foarte atractive. Un alt moment ar fi că aceste specialități și profesii sunt accesibile și la nivel internațional, deoarece nu se cer etape de perfecționare care ar permite angajarea într-o companie din altă țară.

În momentul în care intenționezi să te angajezi într-o companie internațională, trebuie să cunoști destul de bine și o limbă străină, la nivel de comunicare. În cadrul ASEM-ului, avem pentru studenți un program foarte bun de pregătire în domeniul limbilor străine, în special de învățare a limbii engleze. Studenții de la TISE au în primii doi ani de studii câte șase ore de limbă străină pe săptămână, ceea ce le permite să învețe și să practice vorbirea.

Un alt avantaj al acestui domeniu este faptul, că unii studenți sunt angajați în câmpul muncii deja din anul doi de licență, iar până la finalizarea studiilor, în jur de 90 % din studenți deja sunt angajați în domeniul în care au studiat, nemaivorbind de tinerii care fac studiile de masterat, cu un procent de 95-100 % de studenți angajați în câmpul muncii și care lucrează pe specialitatea aleasă.

Cadrul profesoral al facultății

Vreau să spun că Academia de Studii Economice din Moldova are o echipă foarte bună la facultatea TISE. Avem profesori și specialiști care pot să le aducă studenților toate cunoștințele necesare pentru ca aceștia să se formeze ca și specialiști în domeniul IT și economic. La facultate activează doctori habilitați cu o experiență destul de mare, iar în cadrul departamentului nostru avem trei doctori habilitați și profesori universitari; mai avem 12 persoane titulare cu gradul de doctor în științe și conferențiari universitari. În același timp, avem tineret care este implicat activ în procesul didactic și care fac doctoratul, ceea ce ne bucură foarte mult. Propunem studenților cursuri de calitate, diverse activități extracurriculare, conferințe, hackathon-uri, periodic avem întâlniri cu persoane din domeniul real al economiei, pentru a urmări trendurile și necesitățile pentru specialiștii din acest domeniu. În așa mod, ajustăm programele noastre pentru a fi pregătiți în fiecare an tot mai bine și mai bine, asigurând astfel succesul studenților și al comunității noastre.

Încurajare pentru viitorii studenți

Domeniul IT se dezvoltă cu pași foarte mari, este un domeniu destul de larg, este o nișă a tuturor posibilităților și încercărilor. Încurajez toți tinerii să facă alegerea potrivită și să fie încrezuți în ceea ce-și doresc să realizeze în viață. Noi la rândul nostru, ne propunem să fim o călăuză bună pentru toți tinerii pasionați sau interesați de IT și economie.”

***

Acest articol este realizat în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităţilor instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu suportul Proiectului TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanţatorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente