Şedinţa CSM, amânată. Ce probleme au rămas nesoluţionate

Julieta Saviţchi
17/08/2021

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), preconizată pentru marţi, a fost amânată din lipsă de cvorum după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, au ales să participe la şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), programată la aceeaşi oră. CSM nu a stabilit data când va avea loc următoarea şedinţă.

„Ședința CSM este deliberativă dacă la ea participă cel puțin două treimi din membrii lui. Consiliul Superior al Magistraturii aduce la cunoștință sistemului judecătoresc și publicului că, la ședința Plenului CSM preconizată pentru data de 17 august 2021 au fost prezenți şase membri din rândul judecătorilor și un membru din rândul profesorilor de drept titulari. Astfel, ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost contramandată, din lipsă de cvorum, urmare a absenței membrilor de drept, a procurorului general și a ministrului Justiției” , se arată într-un comunicat al CSM.

Agenţa şedinţei includea examinarea mai multor cereri de demisie ale magistraţilor, printre care şi cea a fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Miruianu, cereri pentru concediile anuale şi de îngrijire a copiilor minori, contestaţii ale judecătorilor sancţionaţi de către Colegiul Disciplinar al CSM, cererile preşedinţilor unor instanţe din raioane privind suplinirea mijloacelor financiare.

În cadrul şedinţei urma să fie pus în discuţie şi demersul lui Sergiu Litvinenco referitor la desemnarea a trei reprezentanți din partea CSM în calitate de membri ai Comisiei de selecție ai reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar.

Ultima şedinţă a CSM a avut loc la data de 15 iunie 2021. La 6 iulie urma să aibă loc o altă şedinţă, însă a fost contramandată din lipsă de cvorum.

Julieta Saviţchi
17/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii