CSP a aprobat opt procurori şefi la procuraturile raionale. De ce nu a votat şi ministrul Sergiu Litvinenco

Julieta Saviţchi
17/08/2021

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a votat, marţi, pentru numirea în funcţie a patru procurori şefi şi patru procurori şefi adjuncţi la procuraturile raionale. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, prezent pentru prima dată la şedinţa CSP , nu a votat.

Sergiu Litvinenco s-a arătat îngrijorat că toţi candidaţii pentru funcţiile respective au câştigat concursul anunţat de CSP după ce au fost desemnaţi cu puţin timp înainte de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, să asigure interimatul funcţiei.

„Se fac nişte numiri, apoi se trece prin ridicatul mâinilor. Se distorsionează noţiunea de concurs. Eu m-am simţit inutil azi aici. Am asistat la nişte interviuri la persoane despre care se ştia că vor fi votaţi. Există o problemă şi trebuie să luăm o pauză, să vedem ce se poate de făcut. Dacă trebuie de modificat Legea Procuraturii, să excludem aceste concursuri inutile, să vedem ce se poate de făcut. Este o problemă şi îmi pare rău că nu înşelegeţi aceasta”, a declarat Litvinenco.

În replică, Alexandr Stoianoglo a declarat că i-a desemnat şefi interimari doar procurori cu experienţă şi că nu sunt atât de mulţi din cei care aplică la concursurile pentru funcţia de şefi ai procuraturilor teritoriale.

Sergiu Litvinenco nu exclude că astfel Stoianoglo îşi promovează procurorii loiali la şefia procuraturilor teritoriale şi că aceasta ar contribui la alegerea unor membri loiali ai CSP în cadrul Adunării Generale a Procurorilor.

Portalul Anticorupţie.md a publicat o investigaţie în care se arată că majoritatea celor care au câştigat concursul pentru şefia procuraturilor din teritoriu au deţinut interimatul funcţiilor pentru o perioadă scurtă.

Julieta Saviţchi
17/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii