Ceban: Medicii spun că tulpina Delta devine predominantă în Moldova. Nu vă putem impune să vă vaccinați, dar vă rugăm

Comisia municipală de Sănătate se va convoca în ședință peste câteva zile, motivul fiind situația epidemiologică din capitală. Anunțul a fost făcut de către primarul capitalei, Ion Ceban, astăzi în cadrul ședinței Primăriei. Medicii spun că tulpina Delta, care se răspândește mai rapid și este mai periculoasă, predomină în țară, în special în capitală. Edilul spune că numărul cazurilor de infectări a început să crească, în acest sens fiind activate paturi suplimentare la Centrul de la Moldexpo. Soluția pentru stoparea noului val este vaccinare, spune Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„Ieri erau 102 pacienți internați. Am activat paturi suplimentare la Moldexpo, inclusiv ieri seara s-a reușit dublarea paturilor în terapia intensivă și atragerea de personal suplimentar. Noua tulpina Delta devine majoritar predominantă în Moldova cu o contagiozitate și agresivitate foarte mare, asta spun medicii. Trebuie să menționăm că nu am vrea să impunem, nu putem impune, dar vă rugăm mult”, a spus Ceban.

Edilul a subliniat că în rândul persoanelor infectate, majoritatea sunt nevaccinate, iar din cei imunizați și confirmați pozitiv suferă de o formă mai ușoară.

„Vorbeam cu specialiștii și spuneau să următorul val va fi valul celor nevaccinați. Nu aș dori să se întâmple asta, dar în continuare în capitală sunt peste 70 de puncte de vaccinare, avem diferite doze, sunt suficiente”, a adăugat Ceban.

În context Comisia locală se va întruni în ședință pentru a examina introducerea unor reguli noi, la necesitate.

Potrivit șefului interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, în acest weekend au crescut adresările la medici a persoanelor cu simptome la Covid.

Purtarea măștilor în transportul public nu mai este valabilă pentru unii călători. Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță că a fost sesizat pe acest subiect și va cere suportul MAI și a Inspectoratului General de Carabinieri pentru a monitoriza situația la stațiile de așteptare, zone aglomerate ș.a, întrucât ei nu au instrumentele necesare pentru a monitoriza situația sau penaliza pe cei care încalcă regulile.


Pub