Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Dorin Damir rămâne…

ULTIMA ORĂ Dorin Damir rămâne în arest. CA Chișinău a respins recursul apărării care a cerut cercetarea lui Damir în stare de libertate

Dorin Damir rămâne în arest. Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins recursul apărării care a cerut cercetarea lui Damir în stare de libertate. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul de caz.

Finul de cununie al lui Plahotniuc, potrivit procurorilor, este figurantul principal care ar fi beneficiat direct de ilegalitățile angajaților statului

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru au fost plasați în arest pentru 30 de zile. 

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar, potrivit cărora în vara anului 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5  a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”.  

Urmărire penală în cauza ce vizează mai mulți angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI

Cele trei persoane au fost reținute în urma unor percheziții din 5 iulie efectuate de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii PCCOCS.

Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale au vizat activitatea unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI, cercetați prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Pe 3 august, judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, fost șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector al Poliției de Frontieră Ion Cojocaru.

Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie curent, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Pe 1 august, Pînzari a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis. Ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug sau să dea note activității mele”, a transmis fostul ministru al Apărării.

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 9 august, recursurile avocaților acestuia, depuse împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana care a dispus aplicarea arestului în privința lui Pînzari.