Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evoluția situației pandemice COVID-19 și imunizarea cetățenilor din municipiul Chișinău

   1715

Primăria Chișinău informează că de câteva săptămâni, în capitală se atestă o creștere a morbidității prin infecția COVID-19. Specialiștii în sănătate publică declară alertă epidemiologică sporită, în contextul noilor tulpini și mutații ale virusului SARS-CoV-2, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta+.

În prezent în municipiul Chișinău sunt înregistrate 107 331 cazuri confirmate (la ziua de 15.08.2021), dintre care 1911 decese. Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale de către Boris Gîlca, șef adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate.

De asemenea, în contextul creșterii numărului de pacienți internați cu coronavirus, de ieri (duminică) au fost activate paturi suplimentare la Centrul COVID de la C.I.E. „MOLDEXPO”, fiind dublat numărul de paturi la terapia intensivă de la 6 la 12. În continuare, spitalele municipale sunt pregătite și asigurate cu echipamente/mijloace de protecție și medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

Cât privește situația privind imunizarea cetățenilor din municipiu, e de menționat că, până în prezent, 312 mii de persoane au beneficiat de ambele doze de vaccin. Dintre aceștia 44354 au fost imunizați în cadrul Centrului Municipal de Vaccinare, iar 11542 persoane în punctele mobile: troleibuz și autobuz. 

În context, Primarul General, Ion Ceban, a îndemnat populația municipiului să se vaccineze pentru că numărul cazurilor de noi infecții cu coronavirus este în creștere, iar lucrurile nu pot evolua într-o direcție bună, atât timp cât nu se atestă o acoperire de vaccinare completă sau acea imunitate de grup de minimum 70%. 

Edilul a ținut să menționeze că rata de vaccinare în municipiul Chișinău este de cca. 30% (la nivel național de cca 19%), ceea ce este insuficient și ne lasă extrem de vulnerabili în preajma noului an școlar și a perioadei toamnă-iarnă. Iar respectarea strictă a regulilor rămâne esențială și anume portul măștilor de protecție, în special în spatiile închise, în transportul public, la stațiile de așteptare, în centre comerciale, etc.

În acest sens, Primarul General a solicitat repetat suportul autorităților centrale în gestionarea eficientă privind controlul asupra infecției cu coronavirus, în special la nivelul municipiului Chișinău, unde se atestă cel mai mare risc de contaminare. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General de Carabineri, urmează să asigure monitorizarea portului de măști în locațiile menționate. 

Totodată, săptămâna curentă va fi convocată ședința Comisiei extraordinare de sănătate publica a mun. Chișinău unde va fi analizată situația epidemiologica și riscurile legate de extinderea infecției.