13:56:51 29.03.2024
Stiri

Starea de ALERTĂ la nivel NAȚIONAL, care prevede un șir de RESTRICȚII, a intrat în vigoare ASTĂZI. Soluția unui ex-vicepreședinte de Parlament pentru a nu se mai forma COZI la intrarea în R. Moldova – crearea unui culoar special pentru cei VACCINAȚI

Actualitate 16.08.2021 10:32 Vizualizări3495 Autor: Ziarul National
Starea de ALERTĂ la nivel NAȚIONAL, care prevede un șir de RESTRICȚII, a intrat în vigoare ASTĂZI. Soluția unui ex-vicepreședinte de Parlament pentru a nu se mai forma COZI la intrarea în R. Moldova – crearea unui culoar special pentru cei VACCINAȚI Facebook/Slusari


Starea de alertă cod portocaliu la nivel național, instituită vineri de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), a intrat în vigoare astăzi, 16 august. Membrii CNESP au aprobat un set de recomandări noi pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19.

Potrivit deciziei CNESP, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova, care permit intrarea, fără restricții, la prezentarea:

- certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

- prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

- prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau a unui act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Persoanele care nu prezintă documentele menționate la traversarea frontierei de stat, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt după a 7-a zi, dacă este efectuat un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Vicepreședintele Platformei „DA”, Alexandr Slusari, consideră că, pe lângă măsurile luate de CNESP, mai trebuie de separat persoanele vaccinate de cele nevaccinate, în special la punctul de intrare în R. Moldova de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Slusari, care a revenit ieri seara în R. Moldova, a făcut o poză cu mulțimea care aștepta să prezinte pașapoartele polițiștilor de frontieră.

„Un rând uriaș cu pasagerii a două avioane aterizate. În același rând stau persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Procedura verificării tuturor documentelor pentru pasagerii nevaccinați și încărcarea informațiilor în baza de date durează minimum 15 minute (dacă nu se blochează calculatorul). Apare o întrebare simplă: de ce nu este posibilă divizarea fluxului de pasageri în două? Un rând separat pentru cei cu certificat ce atestă ciclu complet de vaccinare și un alt rând pentru ceilalți pasageri”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

De menționat că, în cadrul ședinței CNESP de vineri, s-a decis elaborarea și implementarea unor soluții digitale pentru eficientizarea controlului respectării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19:

- certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19;

- sistemul electronic de completare on-line a fişei epidemiologice pentru pasageri şi călători care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sens de intrare;

- aplicația mobilă pentru supravegherea persoanelor pentru care se instituie regim de autoizolare și/sau tratament la domiciliu.

Totodată, documentul prevede anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere etc.,), la evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.,), în centrele și bazinele de sport. Acestea se vor organiza cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

În același timp, va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție și respectarea distanței fizice de minimum un metru la evenimentele publice în spații deschise.

Totodată, autoritățile recomandă respectarea regulilor de igienă a mâinilor, de igienă respiratorie, respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv, respectarea de către persoanele fizice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină a măsurilor impuse de autorități, monitorizarea personală de către fiecare persoană fizică a stării de sănătate, precum și adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția simptomelor specifice ale infecției COVID-19.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md