19:13:19 28.03.2024
Stiri

Un FENOMEN ascuns din interiorul PĂMÂNTULUI ne schimbă DRAMATIC planeta. Oamenii de știință au văzut cum...

Actualitate 16.08.2021 18:59 Vizualizări2053 Autor: Ziarul National
Un FENOMEN ascuns din interiorul PĂMÂNTULUI ne schimbă DRAMATIC planeta. Oamenii de știință au văzut cum...


Pământul absoarbe mai mult carbon din atmosferă decât au crezut până acum oamenii de știință, arată noi cercetări. Descoperirea ar putea schimba câteva dintre ecuațiile și calculele din spatele previziunilor pentru schimbările climatice, deși asta nu înseamnă că putem să oftăm ușurați.

Noile cercetări indică faptul că în jur de o treime din carbonul din interiorul Pământului rămâne blocat pe termen lung. Anterior, oamenii de știință credeau că aproape tot carbonul reapărea prin erupțiile vulcanice.

„Momentan, nu știm prea multe despre depozitele interioare de carbon ale Terrei, prin intermediul cărora carbonul circulă timp de milioane de ani”, a spus Stefan Farsang, om de știință la Universitatea din Cambridge.

Există o singură cale prin care carbonul este absorbit adânc în Pământ, iar asta este subducția plăcilor: coliziunile și deformările lente ale plăcilor tectonice, proces ce duce la scufundarea rămășițelor de organisme care stochează carbon, scrie Science Alert, cutat de Descopera.ro.

„Rezultatele noastre arată că aceste minerale sunt foarte stabile și pot bloca CO2 din atmosferă în forme minerale solide ce pot rezulta în emisii negative. Rezultatele noastre ajută și la înțelegerea modului în care putem să depozităm carbonul în Pământul solid, în afara atmosferei. Dacă putem accelera procesul mai repede decât natura, am putea deschide calea către rezolvarea crizei climatice”, a spus Simon Redfern, fizician la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Carbonul este capturat în mod constant din atmosferă prin tot felul de modalități (spre exemplu, prin oceane), iar oamenii de știință încearcă să afle cum poate fi accelerat în mod artificial acest proces în viitor.

Acestea fiind spuse, procesul nu ne va putea salva de la încălzirea tot mai rapidă a planetei noastre. Reducerea emisiilor la nivel global este singurul și cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a rezolva criza climatică. Totuși, o înțelegere mai bună a ciclului carbonului care are loc în atmosferă, oceane și interiorul Pământului ar putea fi utilă în viitor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md