Algoritmul Bitcoin se schimbă. Cum îi afectează asta pe cei ce minează criptomoneda

16 Aug. 2021, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 15:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

A devenit pur și simplu mai dificil și mai puțin profitabil să minezi după Bitcoin. La fiecare 2016 blockuri rezolvate, sau mai ușor spus la fiecare două săptămâni, Bitcoin își resetează dificultatea minării. În dimineața zilei de vineri, sistemul de codare al Bitcoin a făcut cu 7,3% mai grea rezolvarea unui block (modalitatea propriu-zisă prin care se obțin criptomonedele prin minare).

Dacă privești în urmă, acest vârf atins în privința dificultății minării este unul prea mare, însă nu este nici surprinzător, nici alarmant. Acesta marchează prima creștere majoră de la momentul interzicerii minării în China, și nu face decât să confirme un trend care era deja observabil: unii dintre cei care minau din China își găsesc noi locuri din care să poată rezolva blockuri, potrivit CNBC.

Și chiar dacă nu mai este la fel de avantajos să „sapi” după Bitcoin ca înainte de auto-corecția algoritmului, minerii continuă să facă mult mai mulți bani în prezent decât făceau înainte de interdicția impusă în mai de Guvernul Chinei. „Nivelurile hashrate-ului (puterea de calcul totală folosită pentru minare/tranzacții în sistemele blockchain n.r.) sunt încă la un nivel scăzut cu 42,1% de la vârful atins în mai 2021, când s-a produs plecarea minerilor din China”, a afirmat Jason Deane, un analist cripto de la firma de consultanță Quantum Exonomics. Acel deficit de hashrate înseamnă că cei care sunt conectați în rețeaua Bitcoin la momentul actual fac bani frumoși.

O rețea mare rămasă pe umerii unui număr mai mic de „mineri”

Când China i-a înlăturat pe toți minerii de cripto de pe teritoriile sale în această primăvară, mai mult de jumătate din puterea de calcul conectată la rețeaua Bitcoin s-a închis. Asta a însemnat că minerii aflați în celelalte părți alel lumii au trebuit să substituie deficitul. Mai puțini minieri și mai puțină putere de calcul a s-a tradus automat prin faptul că verificarea tranzacțiilor și rezolvarea de blockuri noi devine mai greu și durează mai mult.

Însă, asemenea mecanismului unui ceas, algoritmul Bitcoin și-a auto-corectat această deviație de la normă, iar în luna iulie, rețeaua a întregistrat o coborâre-record de 28% în nivelul dificultății. Brusc, a devenit mai ușoară crearea de noi criptomonede Bitcoin, și comunicatea minerilor a putut din nou să rezolve blockuri de tranzacții într-o durată medie de zece minute.

Însă odată cu ultima ajustare operată de Bitcoin, Jason Deane afirmă că este cu 7,3% mai puțin profitabil să minezi Bitcoin. „Pornind de la ipoteza în care costurile și hashrate-ul rămân aceleași, minarea este la fel de simplă cum părea la început”, a declarat acesta, referindu-se la faptul că este nevoie de mai multă putere de calcul pentru ca minarea să se facă la fel de rapid ca anterior, și deci aceasta este mai costisitoare.

Modificarea nivelului de dificultate reflectă, de asemenea, faptul că lumea „mineritului” de Bitcoin și-a atins deja nivelul maxim în termeni de hashrate. Începând cu sfârșitul lunii iunie, minerii și-au reluat rapid locurile pe web.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Poate fi ciudat să răspunzi la un apel telefonic în timp ce conduci și familia ta se află în mașină cu tine. Dacă asculți muzică, aceasta se oprește și toată lumea trebuie să se oprească și să asculte ce vrea să-ți spună cineva la telefon, scrie CNN.

Infiniti, divizia de vehicule de lux de la Nissan, tocmai a dezvăluit o funcție în noul său SUV de dimensiuni mari care poate permite tuturor celorlalți din vehicul să continue să asculte ce vor în timp ce șoferul răspunde la un apel telefonic, fără a fi nevoie de căști. Doar șoferul poate auzi apelul, iar persoana de la celălalt capăt al apelului nu poate auzi muzica din SUV.

Este cel mai recent truc în lumea tot mai competitivă a sistemelor audio pentru mașini de lux. În prezent, aproape că nu există companie de automobile de lux care să nu-și pună în valoare sistemul audio de înaltă calitate, cu mărci precum Burmeister în Mercedes-Benz, McIntosh în opulentul SUV Jeep Grand Wagoneer și Bang & Olufson în mașinile Bentley și Genesis, printre altele.

Pentru Klipsch, renumită pentru difuzoarele sale de top fabricate manual, aceasta este doar a doua apariție a mărcii într-un vehicul. Camioneta de lux Ram Tungsten, în valoare de 87.000 de dolari, are ca dotare standard un sistem stereo Klipsch, dar nici măcar acesta nu are sistemul de înaltă tehnologie de izolare a sunetului de la Infiniti.

Sistemul din QX80, dezvoltat de Infiniti împreună cu Panasonic Automotive și Klipsch, funcționează printr-o combinație de poziționare inteligentă a difuzoarelor și de tehnologie de anulare a sunetului. Atât scaunul șoferului, cât și cel al pasagerului din față au difuzoare montate în tetieră. Aceasta nu este o idee nouă, dar difuzoarele de pe tetieră se găsesc de obicei la mașinile decapotabile, unde muzica, apelurile telefonice și instrucțiunile de navigație trebuie să depășească zgomotul produs de vânt. De obicei, acestea nu se regăsesc în vehicule de lux mari și silențioase precum Infiniti QX80.

De asemenea, tehnologia de anulare a sunetului, în forme mai simple, nu este nouă. În general, aceasta funcționează prin utilizarea difuzoarelor pentru a crea unde sonore de compensare pentru a atenua sunetele nedorite. Dacă vă imaginați undele sonore ca o linie care urcă și coboară, apoi imaginați-vă că suprapuneți o a doua linie care urcă și coboară în direcții exact opuse, veți obține, în esență, o bandă plată. Cu alte cuvinte, niciun sunet.

Anularea sunetului în căști și în casetofonul auto este de obicei folosită pentru a elimina sunetele de fundal continue, cum ar fi zgomotul motorului. Este mult mai greu cu sunete precum muzica, care se schimbă mult de la un moment la altul.

În loc să se bazeze doar pe microfoane pentru a capta sunetele din aer, sistemul stereo Klipsch opțional din QX80 2025 citește piesa muzicală digitală care este redată – așa cum face pentru a o reda, oricum – și o poate folosi pentru a crea unde sonore de compensare din difuzoarele din jurul scaunului șoferului. Astfel, se creează o bulă de liniște în jurul șoferului, astfel încât un apel telefonic sau indicațiile de navigație care vin prin difuzoarele din tetieră pot fi auzite doar de șofer, în timp ce ceilalți din vehicul pot asculta muzică la volum maxim. Între timp, persoana de la celălalt capăt al apelului telefonic nu va auzi deloc muzica. Pentru ei, va fi ca și cum ar vorbi cu cineva într-o cameră liniștită.

QX80 reproiectat nu va fi pus în vânzare până anul viitor. Difuzoarele montate pe tetieră sunt un ingredient esențial în sistemul stereo de protecție a intimității de la Infiniti QX80.

Funcția de mascare a apelurilor funcționează numai dacă muzica este redată pe sistemul stereo. Dacă nu se aude muzică, celelalte persoane din SUV vor trebui să asculte apelul, dar va fi mai silențios decât în majoritatea celorlalte vehicule.

Și, în orice caz, toată lumea va trebui să asculte în continuare conversația șoferului. Dar, dacă apelul dvs. implică ceva jenant, puteți să vă asigurați că răspundeți întotdeauna doar cu “Da” și “Nu” la orice. Secretele tale vor fi în siguranță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău