„Trebuie crescut numărul de start-up-uri care își încearcă ideea construită de la zero”. Interviu cu Răzvan Crăciunescu, mentor în Upcelerator by Dreamups

Diez Article – Upcelerator

Marți, pe data de 17 august va avea loc Demo Day și Graduation din cadrul acceleratorului de afaceri tehnologice Upcelerator. Echipele de fondatoare și fondatori vor prezenta conceptul ideilor la care au lucrat timp de patru luni. Pe parcursul experienței în accelerator, tinerele și tinerii au avut parte de ghidare din partea unor mentori rezidenți, iar unul din ei a fost Răzvan Crăciunescu, Lector la Politehnica din București, România. Echipa Dreamups și-a propus să-l cunoască în continuare și să afle părerea lui despre ecosistemul de start-up-uri din regiunea Europei de Est.

 – Ce faci acum? Care e istoria ta cu lumea start-up-urilor?
 – Istoria mea a început în Danemarca, când lucram la universitatea Aalborg ca cercetător în dezvoltarea unei platforme virtuale de incubare pentru start-up-uri. Acolo am participat la primele competiții pentru start-up-uri, primul Start-up Weekend și, astfel, ușor-ușor a început să-mi placă. Tot atunci am citit prima mea carte despre product development și antreprenoriat – Lean Startup.

După aceea, mi-am lansat primul start-up care avea drept scop dezvoltarea soluțiilor de tip assisted living pentru persoanele care aveau nevoie de tehnologie pentru a rezolva task-uri sau pentru cei care ar dori să învețe cum să aibă grijă de persoanele cu nevoi speciale, cum ar fi persoanele cu Alzheimer. Acest start-up l-am vândut și apoi am început să lucrez în altele din România, cum ar fi UiPath, sau în spin-off-uri (derivate) din afara țării, fie pe zona de dezvoltare de produs în calitate de inginer de cercetare.

În prezent, sunt Lector la Universitatea Politehnica din București, coordonez primul laborator de cercetare de 5G din România în care aducem mediul academic aproape de start-up-urile din acest domeniu. Particip ca mentor la numeroase competiții de start-up-uri și mentorez fondatori, mai ales din zona de early stage (în fază incipientă).

 – Ce părere ai despre ecosistemul de start-up-uri din Europa de Est și în cât timp crezi că o să fie unul competitiv pe piața internațională?
 – Ecosistemul de start-up-uri din Europa de Est este unul destul de vibrant, plin de idei și sunt destul de multe start-up-uri early stage pe care le vezi la foarte multe competiții. În schimb, există un decalaj între early stage (fază incipientă) și seed (resursele fondatorului) în care multe astfel de start-up-uri se pierd.

Pentru a avea un ecosistem competitiv, și iau exemplul României, trebuie să existe mai mulți actori, în afară doar de cei privați, care să injecteze bani și know-how în această piață și care să arate o mai mare deschidere către acest domeniu. Ceea ce trebuie de făcut este ca statul, care poate absorbi cel mai bine riscurile mari, mult mai bine decât orice investitor privat, să ofere bani Venture Capital-urilor (capital de risc) sau sindicatelor de tipul Business Angels (investitori individuali) pentru a-i investi în start-up-uri early-stage ca să ajungă mult mai multe astfel de proiecte la etapa de seed și așa mai departe. Atunci ecosistemul ar deveni mult mai competitiv.

 – La ce avem de lucrat în Republica Moldova ca să construim start-up-uri – unicorni?
 – Atât ca și în România, trebuie crescut numărul de start-up-uri care își încearcă ideea în zona de early-stage, deci, bani mai mulți de la diferiți actori care absorb foarte bine riscul. Apoi, trebuie multe inițiative care să schimbe modul de gândire în unul antreprenorial. Aici universitățile/școlile trebuie să încerce să promoveze foarte mult acest spirit de a greși și a o lua de la capăt până reușești – eșecul să nu fie o problemă atât timp cât o iei mereu și mereu de la capăt.

 – Cum a fost experiența ta în Upcelerator? Ce a fost bine și ce a fost rău?
 – Experiența mea a fost foarte bună. M-am conectat cu start-up-urile care mi-au fost alocate și fondatorii sunt plini de entuziasm, gata să construiască lucruri și toți vor sa aibă pe lângă un impact în business și un impact social major. Așa că nu pot zice că au fost lucruri rele când vezi atâta lume plină de entuziasm.

 – Ce așteptări ai de la Demo Day?
 – Toate pitch-urile să fie cel puțin WoooW!

 – Ce sfat ai da fondatoarelor și fondatorilor care absolvesc Upcelerator?
 – Să fie realiști, să pivoteze cât mai mult și cât mai des dacă este cazul. Să se înconjoare de oameni faini care o sa îi ajute sigur să ducă produsul cât mai departe!

Upcelerator este organizat de acceleratorul de inovație și antreprenoriat Dreamups, partener general Orange Systems. Pe 17 august, la evenimentul Demo Day, vei avea posibilitatea să cunoști toți participanții din Upcelerator, ediția a doua și ideile lor de afaceri cu impact. Urmărește pagina Upcelerator și Dreamups pentru mai multe detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente