Aeronavele moldovenești au părăsit Afganistanul, după preluarea puterii de către talibani. Un singur avion moldovenesc contractat de ONU se mai află pe aeroportul din Kabul gata de decolare

Mădălin Necșuțu
16/08/2021
CNN

Aeronavele din Republica Moldova care operau zboruri în Agfanistan au părăsit această țară, duminică, după ce talibanii au preluat controlul capitalei Kabul și asupra întregii țări. Conform precizărilor Autorității Aeronautice Civile (AAC), în prezent, doar o singură aeronavă din Republica Moldova se mai află pe teritoriul Afganistanului.

„Pentru a părăși Afganistaului, aceștia așteaptă instrucțiunile părții contractante, care este o subdiviziune a ONU”, a declarat purtătoarea de cuvânt a AAC, Irina Bodolică, citată de TV8. În prezent, nicio altă aeronavă din Republica Moldova nu va mai zbura către Afganistan sau va survola spațiul aerian al acestei țări.

În prezent se desfășoară o amplă operațiune de evacuare a angajaților misiunilor internaționale și a unor localnici din Afganistan. Tot aeroportul din Kabul se află în haos. Cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan, au declarat trei martori, citaţi de Reuters.

În zorii zilei de luni, sute de afgani au invadat pistele aeroportului din Kabul, încercând să obţină un loc în ultimele zboruri comerciale pentru a părăsi Afganistanul. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili, relatează Agerpres. ''Este aeroportul nostru, dar vedem diplomaţi care sunt evacuaţi, în timp ce noi aşteptăm, în completă incertitudine'', a declarat Rakhshanda Jilali, o activistă pentru drepturile omului care încearcă să ajungă în Pakistan.

Americanii păzesc îmbarcarea în avioane

Pentru a calma haosul de la aeroportul din Kabul, forţele americane au tras luni focuri de armă în aer. Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm intens în weekend la Kabul. Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani că trebuie să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

UE își evacuează angajații din Kabul

De asemenea, Uniunea Europeană a precizat că lucrează împreună cu statele membre pentru a găsi soluţii rapide pentru mutarea angajaţilor locali afgani şi familiilor lor într-un loc sigur, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters.

''Chestiunea este extrem de urgentă, o tratăm foarte serios şi continuăm să lucrăm asiduu, împreună cu statele membre UE, pentru implementarea soluţiilor rapide pentru ei şi pentru a le garanta securitatea'', a spus reprezentantul executivului comunitar. Din motive de securitate, Comisia Europeană nu a făcut publice cifre privind personalul său local afgan.

Mădălin Necșuțu
16/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii