ANI nu a găsit avere nejustificată la unul dintre figuranții concesionării Aeroportului Internațional Chișinău

Ilie Gulca
16/08/2021
Aeroportul Internațional Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu a găsit avere nejustificată la administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac. Chiar dacă acesta nu a depus declarațiile de avere, inspectorul de integritate nu poate să demareze în cazul său proces contravențional din cauza expirării termenului de prescripție. Procurorii îl acuză pe Ciutac de faptul că ar fi provocat statului, împreună cu deputatul Partidului Șor, Petru Jardan, prejudicii în valoare de 3,7 milioane de lei.

„Inspectorul de integritate a stabilit că Ciutac Alexandru și familia sa au avut în perioada 22 ianuarie 2014–31 octombrie 2019 venituri nete în valoare de 2.396.883 de lei și cheltuieli în valoare de 1.117.321 de lei. Acest fapt nu presupune o diferență vădită substanțială între veniturile obținute și averea dobândită de către Ciutac Alexandru și membrii familiei sale”, estimează inspectorul de integritate Ion Crețu în actul de constatare.

Crețu a mai indicat în același act că nu a putut să verifice „corectitudinea și plenitudinea” informațiilor din cauza că Alexandru Ciutac nu a depus declarațiile de avere și interese personale pentru aceeași perioadă.

Cu toate acestea, inspectorul de integritate nu a putut să demareze procesul contravențional în privința lui Ciutac pe faptul nedepunerii declarațiilor de avere și interese personale din cauza expirării termenului de prescripție prevăzut de articolului 30 alineatul 2 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

De partea cealaltă, Ciutac a spus că nu a depus declarațiile de avere și interese personale din „considerente întemeiate proprii”. El ar fi avut „o activitate complexă și nu a fost informat just cu privire la obligativitatea depunerii acestora”.

Procurorii l-au mai trimis în judecată pe fostul director al Departamentului financiar-administrativ al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac, împreună cu deputatul Partidului Șor, Petru Jardan.

Cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun acord și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea în evidența contabilă a acordul adițional la contractul de bază. Prejudiciul acțiunilor celor doi a constituit 3,7 milioane de lei, în jur de 400.000 de euro la valoarea din 2013.

Potrivit Comisiei Parlamentare de Anchetă în cazul concesionării Aeroportul Internațional Chișinău, în calitate de director al Departamentului financiar-administrativ al acestei întreprinderi, Ciutac a participat nemijlocit la acțiunile preparatorii pentru realizarea concesiunii.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest. În septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Ilie Gulca
16/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii