fbpx

Talibanii au anunțat condițiile de activitate a presei și femeilor după preluarea controlului asupra Afganistanului, scrie presa internațională

Reprezentanții fracțiunii politice Taliban din Afganistan, care promovează principiile fundamentalismului islamic, au promis că femeile vor putea studia și lucra în continuare, iar mass-media – să critice evenimentele din țără, scrie Rbc.ru. Totodată, Organizația Națiunilor Unite a raportat recent despre cazuri de atacuri masive îndreptate împotriva femeilor și jurnaliștilor din zonele ocupate de talibani, în contextul preluării controlului asupra statului, relatează media-azi.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Postul de televiziune Al Arabiya a scris că purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat pentru BBC că sub administrația mișcării talibane femeile vor putea să învețe și să muncească, iar jurnaliștii vor putea să critice ceea ce se întâmplă în țară.

De asemenea, talibanii susțin că intenționează să evite linșarea persoanelor, iar toate pedepsele vor fi executate prin deciziile instanțelor de judecată. Reprezentantul Taliban a adăugat că mișcarea se angajează să creeze un guvern incluziv, cu participarea tuturor afganilor.

NBC remarcă faptul că, în perioada când Taliban a fost la cârma guvernării (1996-2001), fetele nu aveau dreptul să frecventeze instituțiile educaționale, iar femeile nu aveau dreptul să lucreze în afara casei sau să apară în public fără haine care acoperă tot corpul și fără a fi însoțiți de bărbați. Cele care încălcau astfel de reguli erau pedepsite public sau executate.

ONU a anunțat, acum câteva zile, despre cazurile de ucidere în masă a femeilor, apărătorilor drepturilor omului și jurnaliștilor în zone din Afganistan capturate de talibani. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că femeile au fost, de asemenea, biciuite public pentru încălcarea regulilor talibane. ONU a primit rapoarte despre încălcări care „pot fi echivalate cu crimele de război și crimele împotriva umanității”.

Pe data de 15 august, Taliban a anunțat că a preluat controlul asupra întregii țări, iar guvernul interimar va fi asigurat de ex-ministrul afacerilor de Interne, Ahmad Jalali. Președintele țării, Ashraf Ghani, a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Presa internațională relatează că, în prezent, mai multe țări încearcă să-și evacueze cât mai repede personalul din Afganistan prin aeroportul din Kabul.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button