/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Ar fi victime ale represiunilor sovietice. O groapă comună cu scheletele a circa 40 de persoane au fost descoperite în stânga Nistrului

missing
16 august 2021, ora 16:53

Scheletele a circa 40 de persoane, victime ale represiunilor sovietice, au fost descoperite săptămâna trecută, pe teritoriul muzeului de istorie militară „Cetatea Tiraspol”. Specialiștii spun că aceștia erau locuitori ai localităților din actuala regiune separatistă, dar și din satele de la hotarul ucrainean. Potrivit lor, Cetatea Tiraspolului era unul dintre locurile unde se desfășurau execuții în masă. Informațiile au fost publicate de așa zis-ul minister de Interne din regiunea transnistreană.

Potrivit lui Igor Chetverikov, profesor al universității „Taras Șevcenko” de la Tiraspol, sunt cheletele persoanelor considerate „elemente antisovietice”, care au dispărut fără urmă în perioada anilor 30.

„În această vară, arheologii au descoperit deja o groapă din care au scos rămășițele a 130 de morți. O altă groapă a fost găsită săptămâna trecută, rămășițele a aproximativ patru zeci de persoane, bărbați și femei. Toți au fost uciși de împușcături în partea din spate a capului de la un pistol cu ​​foraj mic. Acest lucru este indicat de găurile de glonț de la intrare. Din locația brațelor rupte se știe că încheieturile victimelor au fost legate. Frânghiile au putrezit deja. Uneori este posibil să le găsim doar în straturile inferioare ale înmormântărilor”, a mai continuat cercetătorul.

Prima lucrare de prospecțiune pe teritoriul muzeului de istorie militară a început în anii 90, apoi a continuat în 2017 și 2019. În acest timp, au fost găsite aproximativ două mii de cadavre. Doar o mică parte din morți au fost identificați.

Scheletele vor fi reînhumate într-un mormânt comun. Autoritățile de la Tiraspol au identificat deja un loc unde să fie duse acestea, iar săpăturile arheologice urmează să se desfășoare până la sfârșitul verii, dar să continue și anul viitor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram