Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României, Klaus Iohannis, de…

Președintele României, Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: „Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO”

Foto: Digi 24

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, duminică, 15 august, la ceremonia aniversară dedicată Zilei Marinei Române, organizată în portul militar Constanţa, notează Digi 24.

În cadrul ceremoniei, Iohannis le-a mulțumit marinarilor români pentru „sacrificiile impresionante pe care aceștia le fac, stând departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea în situații dificile care le pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea, pentru binele țării”.

„Apărarea şi protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul și profesionalismul” sunt cele mai importante calități ale marinarilor, a afirmat președintele român, adăugând că fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO. Klaus Iohannis a vorbit cu această ocazie și despre perioada pe care omenirea o traversează și a făcut din nou un apel la vaccinare, ca unică modalitate de revenire la normalitate.

„Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României. Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale. O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări”, a menționat președintele român.

Ziua Marinei Române, fără spectatori și anul acesta

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an pe 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

La ceremonie au participat numeroase oficialități, inclusiv premierul român Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna.