Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Talibanii au intrat în…

FOTO Talibanii au intrat în capitala Afganistanului. Oficiali ai Ambasadei SUA sunt evacuați cu elicopterul

Foto: Reuters

Talibanii au intrat duminică, 15 august, în Kabul, capitala Afganistanului. Oficiali ai Ambasadei SUA au fost evacuați cu elicopterul. Mai multe persoane au declarat că au auzit împușcături în puncte importante din oraș, dar forțele de securitate, în coordonare cu partenerii internaționali, susțin că „dețin controlul orașului”, scrie Reuters.

Oficialii americani au confirmat că diplomații erau transportați către aeroport de la ambasada din capitala Afganistanului, după ce mai multe trupe americane au fost trimise să ajute locuitorii orașului Kabul, notează sursa citată.

Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că grupul nu dorește victime, deoarece a preluat conducerea, dar nu a declarat încetarea focului.

Duminică, 15 august, guvernul afgan a început să negocieze cu talibanii. Ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că orașul nu va fi atacat și că vor transfera puterea în mod pașnic către un guvern de tranziție. Talibanii au emis o declarație similară, în care spun că negociază cu „adversarii” o predare pașnică a capitalei, notează Biziday.

De asemenea, sursa citată scrie că purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a făcut apel la calm în Kabul și a afirmat că luptătorii vor să preia controlul „în mod pașnic“. De asemenea, a precizat că asigură „toate băncile, companiile și magazinele de schimb valutar că vor fi în siguranță și protejate sub talibani și că nimeni nu va atinge sau deranja pe cineva din Kabul“.

Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale „sensibile” înainte de evacuare, scrie Digi 24.

Tensiunile sunt în creștere în capitala afgană. Insurgenții au preluat controlul asupra orașului Jalalabad fără a fi tras un foc de armă. Prin căderea Jalalabadului, talibanii controlează acum un drum principal care ducea la orașul Peshawar și întreaga infrastructură care leagă țara de Pakistan. Și orașul nordic Mazar-i-Sharif s-a predat sâmbătă, 14 august, după o luptă slabă. Kandahar, cel mai mare oraș din sud, și Herat, cel mai mare oraș din vest și aflat la granița cu Iranul, au fost cucerite vineri. Insurgenții ar controla acum 23 din 34 de capitale de provincie.