Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Președintele Afganistanului a părăsit…

FOTO Președintele Afganistanului a părăsit țara, iar la aeroportul din Kabul se trag focuri de armă. Oficial afgan: „Guvernul ne-a vândut”

Foto: BBC

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit țara, iar reprezentanți ai Ambasadei SUA au declarat că la aeroportul din Kabul se trag focuri de armă, acolo unde s-au adăpostit diplomați, oficiali și alți afgani, după ce talibanii au intrat duminică, 15 august, în capitala Afganistanului, notează Reuters.

Nu se cunoaște cu exactitate unde a fugit președintele Afganistanului sau cum va fi transferată puterea în urma „acțiunii de iluminare” a grupului islamist militant în Afganistan.

„Situația privind securitatea în orașul Kabul se schimbă rapid, inclusiv în aeroport. A fost raportat faptul că aeroportul este în flăcări, de aceea îi instruim pe cetățenii americani să se adăpostească”, au declarat reprezentanți ai Ambasadei SUA în Kabul.

Sute de afgani, unii dintre ei miniștri ai Guvernului, precum și alți civili, inclusiv femei și copii, s-au înghesuit în aeroport, așteptând cu disperare zborurile, scrie sursa citată.

„Aeroportul este scăpat de sub control … Guvernul afgan tocmai ne-a vândut”, a declarat un oficial afgan de la fața locului care a refuzat să fie numit din motive de securitate, precizează Reuters.

De asemenea, un oficial de rang înalt al ministerului de Interne afgan a declarat că președintele țării a fugit în Tadjikistan, în timp ce un oficial al ministerului de Externe a spus că „locația sa este necunoscută”. De cealaltă parte, talibanii „îi verifică locul”.

Unii cetățeni ai Afganistanului au scris pe rețelele de socializare că președintele țării este „un laș” pentru că i-a lăsat în haos.

Insurgenții talibani au intrat în palatul prezidențial și au preluat controlul asupra acestuia, menționează Reuters, citând comandați talibani, iar într-un spital din Kabul au fost internate peste 40 de persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma „ciocnirilor la periferie”.

Doi oficiali talibani au declarat pentru sursa citată că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că aceștia se așteaptă la o cedare completă a puterii de către Guvernul de la Kabul.

Zborurile din Kabul au fost suspendate

Toate zborurile comerciale din Aeroportul Internațional Kabul au fost suspendate, potrivit unui oficial al NATO. Doar aeronavele militare au voie să opereze.

Ce se întâmplă la frontiera Afganistan-Pakistan

La frontiera Afganistan-Pakistan puteau fi surprinse ciocniri între călătorii afgani și securitatea pakistaneză în ultimele zile. Punctul de control Chaman-Spin Boldak a fost capturat și închis de talibani luna trecută, dar s-a redeschis sâmbătă, 14 august, după ce negocierile dintre oficialii talibani și pakistanezi au permis sutelor de călători blocați să se întoarcă acasă, notează BBC.

Punctul de trecere este al doilea cel mai aglomerat din Afganistan, de obicei trec pe aici aproximativ 900 de vehicule. Este o trecere comercială cheie, deoarece permite trecerea Afganistanului fără ieșire la țărm pe coasta pakistaneză.

Foto; BBC
Foto: BBC
Foto: BBC
Foto: BBC

Cronologia evenimentelor (preluat de la BBC)

  • Președintele afgan, Ashraf Ghani, a părăsit țara spre Tadjikistan.
  • Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că luptătorii lor au primit ordin să intre în Kabul „pentru a preveni jafurile”.
  • Rapoartele din Kabul spun că talibanii „au pus mâna” pe palatul prezidențial.
  • Anterior, talibanilor li s-a spus să se abțină de la violență și să permită trecerea în siguranță pentru oricine dorește să plece.
  • Martorii oculari spun că militanții au întâmpinat puțină rezistență pe drum spre capitala Afganistanului.
  • Talibanii capturează mai multe teritorii, inclusiv fosta bază aeriană americană la Bagram și provincia centrală Bamiyan.
  • SUA începe să evacueze personalul de la Ambasada sa din Kabul.

Tensiunile sunt în creștere în capitala afgană. Insurgenții au preluat controlul asupra orașului Jalalabad fără a fi tras un foc de armă. Prin căderea Jalalabadului, talibanii controlează acum un drum principal care ducea la orașul Peshawar și întreaga infrastructură care leagă țara de Pakistan. Și orașul nordic Mazar-i-Sharif s-a predat sâmbătă, 14 august, după o luptă slabă. Kandahar, cel mai mare oraș din sud, și Herat, cel mai mare oraș din vest și aflat la granița cu Iranul, au fost cucerite vineri.