(foto) Ana Revenco – prima femeie din istoria Moldovei care a ajuns în funcția de ministră a MAI

revenco (4)

În data de 6 august 2021, guvernul Gavrilița a primit votul de încrede din partea Parlamentului Republicii Moldova. Pe lângă faptul că s-a schimbat complet componența guvernului, acest executiv are și o premieră – pentru prima dată în istoria țării noastre, în fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a venit o femeie, mai exact Ana Revenco.

Noua ministră a MAI și prima din istoria Republicii Moldova s-a născut în data de 21 mai 1977 la Chișinău. Este expertă și formatoare internațională pe subiecte ce țin de traficul de persoane și alte infracțiuni, iar pe lângă funcția de ministră este și consilieră prezidențială a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Studii

Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale și expertă și formatoare internațională pe subiecte de trafic de persoane și infracțiuni conexe.

# 1994-1999 – a studiat „Relații Economice Internaționale” la Academia de Studii Economice din Moldova

# 1998 – a fost stagiară la Misiunea permanentă a Republicii Moldova la ONU, New York

# 2002-2003 – a urmat un program de masterat în Administrare Non-Profit,  în cadrul Programului alternativ de pregătire profesională, CREDO Moldova.

# 2001-2008 – a urmat o instruire continuă în problematica traficului de ființe umane, exploatarea sexuală online a copiilor: programe administrate de OIM, OSCE, ECPAT, UNODC, ICMPD și alte organizații.

# 2014 – International Visitor Leadership Program, Secția „Justiție și Drept”, Departamentul de Stat SUA.

Experiență profesională

# În 2001, a fondat Centrul Internațional „La Strada Moldova”, organizație neguvernamentală pe care a condus-o din funcția de directoare executivă până în 2012.

# Din 2012 până în 2015 a fost șefă la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), Inspectoratul General al Poliției.

# Din 2013 până în 2015 a fost consultantă la Centrul de Reforme, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

# Din 2013 până în 2015 a fost coordonatoare la Grup de Lucru (GL) interguvernamental pentru implementarea Planului de Acțiuni RM-UE privind Liberalizarea Regimului De Vize (VLAP), Inspectoratul General al Poliției (IGP).

# În 2015, a revenit în sectorul neguvernamental, la vechea funcție de directoare executivă a Centrului „La Strada Moldova”.

# Din 2015 până în prezent este expertă, formatoare internațională privind contracararea traficului de ființe umane și infracțiuni conexe.

# Din 2019 până în 2021 a fost membră GRETA (Grupul de Experți privind Acțiuni Împotriva Traficului de Ființe Umane Consiliul Europei).

# În ianuarie 2021, a fost numită consiliera președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în domeniul apărării și securității naționale, fiind, totodată secretară a Consiliului Suprem de Securitate.

# În data de 6 august 2021, Ana Revenco a fost votată în funcția de ministră a Afacerilor Interne în Guvernul Gavrilița.

Competențe

Conform CV-ului, Ana Revenco vorbește limbile română, engleză și rusă. De asemenea, ministra specifică o serie de competențe de comunicare și organizaționale.

Competențe de comunicare: abilități bune de scriere și prezentare dobândite în timpul dezvoltării strategiilor și acțiunilor de advocacy; ascultare activă, furnizarea și acceptarea de feedback dezvoltate în procesul de dezvoltare a parteneriatelor; consolidarea echipei și abilitățile de motivație dobândite la conducerea echipelor multidisciplinare în perioade de transformare sistemică, empatie și abilități de negocieri dobândite la implementarea reformelor sistemice.

Competenţe organizaţionale/manageriale: liderism și abilități puternice de motivație; conducerea echipelor multidisciplinare și a proiectelor de scară largă; gestionarea proceselor de planificare și monitorizare; analiza și atenuarea riscurilor; capacitatea de luare a deciziilor inclusiv în situații de criză; managementul dezvoltării; orientată pe rezultate.

De asemenea, Ana Revenco a fost coordonatoare și co-autoare la peste 20 de publicații elaborare de Centrul Internațional La Strada Moldova.

Distincții

# Distincția președintelui Republicii Moldova „Meritul civic”.

# Titlul de onoare pentru „Contribuția semnificativă la implementarea VLAP, semnarea și ratificarea Acordului de asociere RM – UE și promovarea reformelor bazate pe valori și standarde europene”, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

# Certificat de apreciere „Pentru conducere și viziune strategică în conturarea abordării Moldovei în combaterea traficului de persoane, a violenței domestice, a agresiunilor sexuale și a exploatării copiilor online, Departamentul de Stata SUA.

Primele declarații în calitate de ministră

Din momentul în care a fost numită în calitate de ministră, Ana Revenco a avut mai multe întâlniri cu subdiviziunile pe care le conduce. În cadrul acestora, ministra a subliniat obiectivele pe care trebuie să le realizeze absolut toți angajații Poliției Naționale, și anume: redobândirea prestigiului profesiei de polițist precum și acordarea serviciilor de calitate populației, menționând că acest mesaj va fi comunicat fiecărei subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Vă anunț prioritățile mandatului meu și mizez pe conlucrarea între toate subdiviziunile Ministerului. Sunt un om de echipă și vreau să lucrăm împreună, să realizăm lucruri care vor duce la siguranța și satisfacția cetățeanului. Voi oferi tot sprijinul necesar pentru a asigura cel mai înalt nivel de funcționalitate al sistemului!” a declarat ministra.

Ministra a mai menționat și trei criterii de evaluare de care se va conduce și care solicită să fie și în activitatea angajaților, și anume integritatea, finalitatea acțiunilor inițiate și capacitatea de reacționare la necesitățile cetățenilor și în situațiile de urgență.

Declarația de avere


CV-urile tuturor miniștrilor din Guvernul Gavrilița le găsiți AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente