Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a inspectat lucrările de reparație a străzii Ion Creangă, care sunt spre final

   1654

Primarul General, Ion Ceban, a convocat sâmbătă întro-o ședință pe teren toți responsabilii implicați în buna desfășurare a proiectului de reabilitare a străzii Ion Creangă, alături de antreprenorul lucrărilor. Părțile au convenit asupra problemelor apărute pe parcursul înaintării proiectului, inclusiv din cauza condițiilor meteo, precum și asupra soluțiilor optime în acest scop.

Lucrările de reabilitare a străzii Ion Creangă sunt spre finalizare, însă edilul a fost rezervat în a enunța termene concrete pentru încheierea proiectului. Totuși autoritățile își propun ca până la începerea anului nou școlar, carosabilul să fie practicabil, pentru transportul public și pentru automobile.

„Noi vrem ca lucrările să fie îndeplinite calitativ și strada să arate bine. Iar cât privește darea în exploatare, aceasta va avea loc pe etape. Ne propunem ca în câteva săptămâni să ieșim cu stratul de carosabil gata. Posibil până la 1 septembrie".

 În context, Ion Ceban a ținut să precizeze că lucrările pe strada Creangă vor continua, pentru că anumite aspecte nu au fost stabilite inițial, intervenindu-se pe parcurs. Parcarea prevăzută în preajma Parcului „Dendrariu" se află la faza finală de proiectare, după care va urma licitația. Totodată, intervenția pentru schimbarea rețelelor a fost făcută în zonele verzi, nu pe stradă ca să afecteze traficul.

În prezent lucrările se desfășoară  pe tronsonul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt - str. E. Coca, unde are loc asfaltarea cu ultimul strat. De asemenea, se intervine la rețeaua de canalizare în preajma Parcului Dendrologic. Însă aici săpăturile sunt în zona verde și nu vor afecta circulația.

Vor mai continua și alte lucrări care inițial nu au fost incluse în proiect, inclusiv accesele în curți, amenajarea zonelor din preajmă etc.

De asemenea, pe carosabil va fi aplicat marcaj rutier temporar, în contextul când toate lucrările executate trebuie să ajungă la o maturitate anumită, în conformitate cu standardele existente. Iar în primăvară se va reveni cu marcaj obișnuit.

Edilul a mai ținut să precizeze că șantierul este în lucru de 5 luni, deși pe alte străzi din oraș asemenea lucrări au fost realizate timp de câțiva ani. „Înțeleg că deranjează circulația. Dar vreau să se lucreze cât se poate de eficient și calitativ, la fel ca și pe alte străzi care sunt acum în lucru acum. Lucrările executate să fie în folosul cetățeanului de rând și cât se poate de repede",  a mai specificat Primarul.  

E de menționat că graficul proiectului de reabilitare a străzii Ion Creangă este până în martie 2022. Lucrările au constat în frezarea îmbrăcămintei rutiere la cotele prevăzute în proiect și așternerea unui strat de beton asfaltic dens de 8 cm. Între ultimele straturi de asfalt a fost așternut geocompozit pentru drumuri urbane, iar în stațiile de așteptare a fost pusă fundație nouă, pentru a evita formarea denivelărilor asfaltului.

Costul proiectului de reabilitare a străzii Ion Creangă este de cca 70 de milioane de lei.