image
Sursa foto: usmf.md

Delta Plus provoacă dereglări neurologice; Epidemiolog: „Vaccinurile au fost dezvoltate pentru a proteja, nu pentru a dăuna”

Prin vaccinare, activitățile turistice din Republica Moldova pot fi reluate în condiții de atenție sporită pentru siguranța turiștilor față de riscul de transmitere a virusului COVID-19, iar certificatul de vaccinare este recunoscut de tot mai multe țări. Șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv, susține că vaccinurile au fost dezvoltate doar pentru a proteja, nu pentru a dăuna, iar din motiv că foarte mulți dintre cei nevaccinați pleacă peste hotare, la întoarcere pot veni infectați cu varianta Delta extrem de contagioasă și care circulă masiv în toată lumea.

Am așteptat mult apariția vaccinurilor pentru că pe parcursul anilor, s-a dovedit că doar acestea pot stopa o pandemie. Printre persoanele imunizate se întâlnesc cazuri de infectări, pentru că nu există un vaccin care are eficacitate 100%, de obicei variază de la 60-96%. Chiar dacă testul a fost pozitiv după administrarea vaccinului, aceste persoane au dezvoltat forme asimptomatice. Vaccinul fie ne protejează de infectare, iar dacă ne infectăm dezvoltăm o formă fără nici un semn clinic, sau să facem o formă ușoară de boală. Dacă vorbim de vaccinul Johnson&Johnson, eficacitatea este în creștere de la 70%-88%, în funcție de perioada care a trecut de la administrarea vaccinului”, a spus medicul epidemiolog.

Vaccinul Johnson este indicat tuturor persoanelor de peste 18 ani, iar din contraindicații se pot întâlni reacțiile alergice severe la unul din componentele acestuia, dar poate fi un caz la câteva milioane de doze.

După vaccinare suntem protejați minim 8 luni dacă vorbim de Pfizer, 6 luni vaccinul Johnson&Johnson, depinde de perioada când aceste au început să fie administrate. Pe lângă imunitatea determinată de anticorpi, organismul nostru răspunde și prin imunitatea celulară. Astfel, chiar dacă anticorpii sunt în scădere organismul are proprietate de memorie și atunci când vine în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-COV-2, este activată imunitatea celulară și la fel ne protejează de infectare”, a mai spus Angela Paraschiv.

Dacă în cazul altor tipuri de vaccin se recomandă administrarea a două doze, pentru Johnson&Johnson este suficientă o singură doză. Explicația specialistului vine după ce s-au efectuat mai multe studii și cercetări.

Johnson&Johnson este similar cu vaccinul Sputnik, pentru că utilizează același adenovirus uman - ceva cu care noi ne confruntăm în fiecare an. Respectiv, organismul nostru ar putea să nu reacționeze pentru un răspuns adecvat. De aceea, în cazul vaccinului Sputnik se adaugă a doua doză cu adenovirusul 5 pentru a evita această pasivitatea imunității.

În cazul vaccinului Johnson&Johnson avem doar adenovirusul 26 într-o singură doză. Astfel, în faza clinică 1 și 2 au fost divizate persoanele în două grupe, primii au primit o doză, iar ceilalți două doze. S-a demonstrat, că în timp titrul de anticorpi era același ca și la persoanele care au primit ambele doze, iată de ce în cazul vaccinului Johnson&Johnson se recomandă o singură doză”, menționează medicul.

Medicul epidemiolog susține că în prezent pune un accent sporit pe măsurile de prevenire, extrem de eficiente și importante.

Analizând datele pe care le avem în țară vedem că majoritatea după boală au complicații. Vorbim despre o infecție de lungă durată, care duce la necesitatea unei reabilitări neurologice, psihologice, având nevoie de îngrijiri pe o perioadă îndelungată. Aceeași situație o avem la copii - sunt care ajung la spital și au nevoie de tratament dar au și consecințe ca rezultat. În acest caz, vaccinul ne ajută să nu dezvoltăm o formă gravă de boală”, a mai adăugat Angela Paraschiv.

Oamenii trebuie să înțeleagă că noua tulpină Delta Plus nu este o gripă banală, ci o infecție care duce la dereglări extrem de serioase, a mai menționat medicul epidemiolog.

După administrarea vaccinului Johnson&Johnson, centrul de vaccinare, medicul de familie eliberează certificatul necesar. La moment avem certificat aprobat pentru călătorii inclusiv internaționale. Dacă luna trecută era nevoie și de testul PCR pentru că nu toate țările au trecut la recunoașterea acestor certificate de vaccinare, acum vedem că tot mai multe țări admit. Dar, înainte de toate, cetățenii ar trebui să se informeze de pe paginile oficiale care sunt condițiile de intrare în țara respectivă. Imediat după vaccinare cu Johnson&Johnson, persoanele nu pot călători fiind necesare acele 4 săptămâni, deoarece posibilitatea de infectare încă persistă, persoana poate să aibă acest virus în timpul călătoriei sau se poate infecta în această perioadă”, a spus medicul.

Dacă până acum se vorbea că acoperirea cu vaccin trebuie să fie de 70% pentru a putea reveni la normalitate, din cauza Variantei Delta și Lambda, se recomandă ca peste 85% din populație să fie vaccinată.

Varianta Delta și Lambda au o transmitere mult mai intensă care poate atinge până la 8 persoane, de aceea acoperirea cu vaccin ar trebui să fie 80-85% ca virusul să nu se transmită de la o persoană la alta. Dacă vorbim în prezent, acoperirea cu o singură doză de vaccin este de 20%, iar ambele doze atunci 13% la nivel de țară. Cetățenii circulă și persoanele care nu s-au vaccinat dar au plecat în alte țări unde se găsește varianta Delta, la revenire desigur unii dintre ei sunt infectați. Populația noastră este sensibilă pentru Varianta Delta, dacă pentru cea inițială avem o imunitate și chiar dacă ne îmbolnăvim facem o formă ușoară acest lucru nu e valabil pentru noua formă”, menționează medicul epidemiolog.

La moment există o îngrijorare cu privire la creșterea numărului de cazuri din toamnă, odată cu începerea anului școlar și revenirea persoanelor din străinătate.

Există 2 variante - sau ne îmbolnăvim sau facem vaccinul. Trebuie să menționăm că în cazul bolii complicațiile sunt foarte grave și necesită reabilitare de lungă durată. Dar vaccinul nu este capabil să producă infecția și nu poate provoca boala, organismul nostru formează anti-corpi și avem o armă ca să luptăm. De asemenea, Varianta Delta s-a dovedit a fi mult mai contagioasă, perioada de incubație una foarte scurtă, din ceea ce vedem la pacienții internați în terapie intensivă în 3-4 zile dezvoltă boala și pneumonie și duce la diferite dereglări inclusiv tromboze. Cei spitalizați, practic 95% sunt nevaccinați. Vaccinurile au fost dezvoltate doar pentru a proteja, nu pentru a dăuna”, susține Angela Paraschiv.

Odată cu declanșarea acestei pandemii cu răspândire imensă a virusului SARS-COV-2 în întreaga lume, cercetătorii s-au orientat spre dezvoltarea vaccinurilor. În prezent, sunt peste 300 în fază de dezvoltare, unele eșuează, iar altele înaintează.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: