image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful CNA nu va mai fi ales prin concurs; BCS: E o ingerință a politicului; Olesea Stamate: Voi ne dați lecții?

Directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați. Un proiect de modificare a legii cu privire la Centrul Național Anticorupție, propus de legislatori din PAS, a fost votat de Parlament în prima lectură.

Șeful CNA va fi numit pe un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.

Deputații BCS au criticat dur proiectul și au declarat că este o ingerință în activitatea CNA.

„Dacă e să vă ascultăm atent, poți începe a plânge. Campioni la anularea concursurilor sunteți voi. Domnul Litvinenco anula concursuri dacă nu vă plăceau vă plăcea cine e învingătorul. Concursul e o normă democratică”, a declarat deputatul Grigore Novac.

„Aceste modificări în niciun mod nu influențează independența directorului CNA. Ați discredidat ideea de concursuri. Atunci când candidații care îndeplineau toate criteriile primeau 1 pe bandă rulantă. Invocați Comisia de la Veneția numai atunci când vă este comod. Și acum veniți să ne dați lecții? La Ministerul Justiției am anulat concursul nu pentru că nu ne-a plăcut candidatul care a câștigat, dar pentru că a fost trucat de un membru desemnat de dvs. Vom organiza concursuri, dar acolo unde ne-am asumat politic în fața cetățenilor, asta și facem”, a menționat șefa Comisiei Juridice, Olesea Stamate.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: