Ministrul Justiției, despre casa nedeclarată, în care locuiește Natalia Gavrilița: Legea e scrisă aiurea

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco declară că Natalia Gavrilița nu a încălcat legea, atunci când nu a trecut în declarația de avere casa cu două niveluri, din centrul capitalei, în care locuiește. „Formularea corectă este - casa părinților Nataliei Gavrilița neinclusă în declarația de avere și nicidecum casa Nataliei Gavrilița, scrisă pe numele părinților. E o diferență majoră”, consideră ministrul.

Foto: zdg.md

„Esența declarării averilor demnitarilor – prima lege în acest sens datează încă din 2002 – nu este de a căuta erori sau scăpări prin declarații, inclusiv atunci când legea e scrisă aiurea; de altfel, așa cum e scrisă legea, în ipoteza concretă despre care discutăm, casa părinților nici nu trebuia declarată. Ci de a compara dacă averea obținută în timpul exercitării funcției publice corespunde cu venitul (tot venitul) obținut pe timpul exercitării funcției publice. De a vedea, altfel spus, dacă un demnitar nu s-a îmbogățit peste noapte imediat ce a acces într-o funcție publică, așa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri la noi.

O cunosc pe Natalia din 2005 și pot afirma cu certitudine că este un om corect, integru, principial, care niciodată nu s-a băgat și nici nu se va băga în buzunarul statului, respectiv, a cetățenilor. Și asta e cel mai important”, a comentat Litvinenco.


Prim-ministra Natalia Gavrilița nu și-a declarat casa cu două niveluri în care locuiește, situată în sectorul Centru al Capitalei. Motivul invocat de demnitară este că locuința aparține părinților săi. Cu toate acestea, legea obligă funcționarii să declare locul unde aceștia trăiesc.


Pub