Procurorul General și-a întrerupt concediul și a revenit la muncă: Instituția a luat act de proiectele promovate în Parlament

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo şi-a întrerupt concediul şi a revenit, din 12 august, la muncă. Instituția nu a precizat motivul întreruperii concediului, afirmând că este „un drept de care poate uza orice angajat”.

Foto: UNIMEDIA

Cât despre proiectele votate astăzi în Parlament, ce vizează evaluarea Procurorului General, cu posibila demitere a acestuia, instituția a menționat:

„Procuratura a luat act de pe site-ul Parlamentului de proiectele de legi ce vizează activitatea Procuraturii. După o analiză minuțioasă sub aspectul corespunderii acestor inițiative rigorilor constituționale și standardelor internaționale, Procuratura Generală își va formula punctul de vedere.”

Deputații PAS au aprobat, în prima lectură, modificările la Legea Procuraturii, după discuții aprinse în Parlament.

Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

Modificările au fost dur criticate de mai mulți experți și juriști, calficându-le drept „un precedent periculos, ce va pune Procurorul General la cheremul politicienilor”.

Modificările vin după declarația lui Alexandr Stoianoglo nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor. Eu nu am încălcat nimic și nu am de ce să demisionez, paote doar pentru faptul că sunt găgăuz?!”, a declarat șeful PG.


Pub