(video) Igor Dodon critică modul în care se aprobă modificările la Legea Procuraturii: Graba strică treaba. Pe Stoianoglo ei l-au selectat, nu eu

Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon consideră că proiectele ce vizează modificările la Legea Procuraturii sunt adoptate „în grabă”, ceea ce „afectează statul de drept”.

Foto: UNIMEDIA

„Graba strică treaba. Ceea ce se întâmplă acum în Parlament este un exemplu prost pentru normele de drept și statul de drept.

Dar voi respecta principiul de a nu critica la început de cale noua guvernare. Așteptăm rezultate concrete și le urez succes”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, liderul PSRM consideră că PAS nu are motive pentru a cere demisia Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

„Pe Stoianolgo ei l-au selectat, nu eu. Nu ar fi corect să dau calificative, e bun, e mai puțin bun. Dar vreau să menționez că pe parcursul ultimului un an și jumătate noi nu am avut dosare politice. Acestea au fost închise, inclusiv pe numele doamnei Maia Sandu și Renato Usatîi, nu am avut dosare de persecuții a agenților economici și am avut progrese pe furtul miliardului”, a menționat Dodon.

Deputații PAS au aprobat, în prima lectură, modificările la Legea Procuraturii, după discuții aprinse în Parlament.

Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

Modificările au fost dur criticate de mai mulți experți și juriști, calficându-le drept „un precedent periculos, ce va pune Procurorul General la cheremul politicienilor”.

Inițiativa legislativă vine după declarația lui Alexandr Stoianoglo că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor. Eu nu am încălcat nimic și nu am de ce să demisionez, paote doar pentru faptul că sunt găgăuz?!”, a declarat șeful PG.


Pub