Chișinăul riscă să revină la alerta de urgență în sănătate publică. Avertizarea făcută de Ion Ceban

Primarul capitalei, Ion Ceban îndeamnă cetățenii să se vaccineze, să poarte mască și să manifeste mai multă responsabilitate. Mesajul vine în contextul situației pandemice provocate de virusul Covid-19, care devine tot mai alarmantă, cu fiecare zi.

Foto:

„Statisticile arată premize pentru apariția unui nou val pandemic de Covid-19, în contextul creșterii zilnice a cazurile noi de coronavirus.

Specialiștii cu care ne întrunim periodic în ședințe afirmă că în municipiul Chișinău am putea reveni la alerta de urgență în sănătate publică „Cod portocaliu". Asta înseamnă că vom avea în continuare o transmitere comunitară crescută. Riscul de noi infecții este evident, respectiv, va crește și numărul de internări în spital.

Sistemul municipal de sănătate este pregătit să reactiveze gradual spitalele strategice Covid-19, inclusiv secțiile de terapie intensivă și reanimare.

Totuși, lucrurile nu pot evolua într-o direcție bună, atâta timp cât nu avem o acoperire vaccinală majoritară în comunitate.

La ziua de azi, în municipiu avem o rată de vaccinare anti-covid de cca 29% (la nivel național - cca 19%). Avem nevoie de triplarea numărului celor vaccinați în municipiu, pentru a fi siguri că ținem pandemia sub control”, menționează Ion Ceban. 

„În ajunul noului an școlar 2021-2022, trebuie să urgentăm vaccinarea cadrelor didactice, pentru a asigura desfășurarea procesului educațional în siguranță și cu prezența fizică. Astăzi acoperirea vaccinală la angajații din sistemul educațional municipal este de cca 70%.

Luna august rămâne în continuare lună critică pentru vaccinare, în intenția de a preveni un nou val epidemic.

Observăm că multe țări revin la măsuri radicale de prevenire, prin instituirea de noi restricții.

Aduc repetat la cunoștința locuitorilor și a oaspeților capitalei despre funcționalitatea deplină a celor 70 de puncte de vaccinare, inclusiv a 2 puncte mobile: troleibuz și autobuz.

Actualmente sunt disponibile practic toate tipurile de vaccin validate la nivel internațional și sperăm că autoritățile centrale vor asigura în continuare livrarea necesară de seruri”. a mai declarat primarul capitalei.

Moldova intră în noi restricții, din cauza Covid, o decizie în acest sens a fost luată de către Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).


Pub