Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un membru CNPF a…

DOC Un membru CNPF a fost denunțat la PG pentru fals în declarații. Acesta nu a declarat active financiare de peste 6 milioane de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat în cadrul controlului averii că Victor Captari, membru al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), nu a declarat unele venituri și active financiare, în sumă totală de peste 6 milioane 200 de mii de lei. Pe cauza dată, inspectorul de integritate a constatat bănuiala rezonabilă de săvârșire a infracțiunii – fals în declarații, fapt pentru care a sesizat Procuratura Generală a R. Moldova (PG).

Potrivit reprezentanților ANI, în cadrul controlului, care a fost inițiat în ianuarie 2021, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a efectuat un control amplu asupra declarațiilor de avere și interese personale pentru anii 2018, 2019 și 2020. Iar, la capitolul venituri și active financiare au fost identificate mai multe neconformități admise de către Captari, ce cad sub incidența Codului penal al R. Moldova.


Mai exact, în anul 2018, membrul CNPF a omis să declare venitul în valoare de peste 350 mii de lei, obținut în urma înstrăinării cotei – părți din capitalul social al ÎM „Vinăria Purcari” SRL, venitul în valoare de 20 000,00 lei, obținut în urma înstrăinării automobilului avariat de marca Toyota Land Cruiser, conturile bancare și activele financiare din băncile comerciale din R. Moldova, în sumă de peste 2 milioane 500 de mii de lei.

„În următorul an, la depunerea declarației de avere și interese personale, la fel, nu a inclus: dobânda obținută din gestionarea conturilor bancare, în mărime de peste 4 500 de lei și nu a declarat toate conturile bancare, în care se aflau active în mărime de 2 milioane 650 mii lei. La fel și în ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2020, inspectorul a identificat că au fost comise neconcordanțe. Subiectul nu și-a declarat dobânda obținută din gestionarea conturilor bancare în mărime de peste 8000 de lei și activele bancare în sumă de circa 635 de mii de lei”, susțin reprezentanții ANI.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală a R. Moldova.

Victor Captari este vicepreședinte și membru al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) din anul 2011.